DOPING SKANDAL: Ruski obavještajci sve znali?

U ruskom doping-skandalu, istražitelji WADA-e pronašli su dokaze o uništenju čak 1.437 dopinških uzoraka, pretežito ruskih sportaša i sportašica. Iz laboratorija u Moskvi i Sočiju, nestalo je čak 89% pozitivnih uzoraka ruskih sportaša. Cijela mućka se izvodila od konca 2011. do jeseni 2015. godine te, iako ima i dosta slučajeva s OI Londonu 2012, daleko je najveći broj onih vezanih uz Svjetsko atletsko prvenstvo u Moskvi 2013, zatim Univerzijadu iste godine u Kazanju te ZOI u Sočiju 2014.

Na Univerzijadi u Kazanju je Rusija osvojila nestvarn 292 medalje, dok je neposredno uoči kao i tijekom ZOI u Sočiju, ruski državni vrh pouzdano znao da su njihovi sportaši koji nastupaju na tim Igrama dopingirani. Pod pojmom ruskog državnog vrha misli se na Vitalija Mutka, ministra sporta Ruske Federacije, najbliže suradnike…

Vlada je sve znala

To su samo neki od podataka na 78stranica McLarenova izvješća koje je minulog ponedjeljka predstavljeno u Torontu, a istog je trenutka postalo dostupno na internetu. Izvješće nosi ime Richarda McLarena, vrhunskog kanadskog stručnjaka za sportsko pravo, koji je bio službeni neovisni istražitelj WADA-e za slučaj Soči.

No, teško da bi i jedno od otkrića bilo moguće da nije bilo “krtice”, odnosno nekog tko je “propjevao”, s McLarenom tijesno surađivao, što je u izvješću na nekoliko mjesta naglašeno. Taj zanimljiv lik se zove Grigorij Rodčenkov. Bio je direktor Moskovskog laboratorija, koji je WADA službeno priznala. Upravo je za njegova mandata počinjen najveći dio “mućki”, koje su kulminirale na ZOI u Sočiju. Ondje je Rusija bila debelo najtrofejnija država, a poslodavci (čitajte vrh ruske države) bili su u tolikoj mjeri oduševljeni Rodčenkovim radom da je nakon tih Igara čak i on dobio – olimpijsku medalju! Repliku, doduše, ali…

Jedno, međutim, valja znati. Moskovski i s njim povezani laboratorij u Sočiju strogo je nadzirala Federalna služba sigurnosti (FSB), organizacije koja je sljednik negdašnjeg KGB-a. Većina zaposlenika laboratorija, poglavito čelnih ljudi, bili su ili zaposlenici ili ljudi od najvećeg povjerenja FSB-a. Utjecajni strani mediji objelodanili su i FSB-ovo kodno ime Rodčenkova – Kuts. Slučajno ili ne, ali tako se zvao sovjetski dugoprugaš koji je ‘50-ih godina iznenađujuće pobijedio Emila Zatopeka, osvojio dva zlata na Igrama u Melbourneu 1956. (5.000 i 10.000 m). Vladimir Kuts mu je bilo ime.

Bijeg u SAD

Zgrada FSB-a je tijekom ZOI u Sočiju, a i dan-danas je, tik do laboratorija. Slučajno.
Cijeli prijevoz uzoraka između Moskve i Sočija obavljao je časnik FSB-aJevgenij Blohin. On i Rodčenkov bili su među rijetkima koji su imali pristup u samo srce laboratorija u Moskvi i Sočiju. Slučajno.

Kada je u studenom prošle godine afera puknula, u siječnju ove godine Rusija je odlučila nekog žrtvovati. Bio je to Rodčenko. Samo koji tjedan kasnije, u najvećoj je tajnosti Rodčenkov prebjegao u SAD strahujući za život. Ne bez razloga. U veljači ove godine preminula su dva visoka bivša dužnosnika RUSADA-e (Ruske antidopinške službe).
Rodčenkov je za spas od mogućeg zatvora, izručenja Rusiji, a istodobno tražeći i dobivši 24-satnu tjelesnu zaštitu počeo – govoriti! Klasični špijunski triler, s tim što ovdje nije riječ o izmišljenom scenariju. Jednako kao što ne možemo staviti ruku u vatru i da je ono što je otkriveno baš sve.

izvor: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.