Države kojima prijete teroristi: Je li Hrvatska sigurna zemlja?

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španjolska, Francuska, Turska, Tunis i Egipat. One su na karti označene crvenom bojom i trenutno su mjesta koja treba izbjegavati ako ste odlučili ići na godišnji odmor.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, ova se zemlja popela na ljestvici opasnih zemalja.

U Tunisu je prije četiri mjeseca stradalo 37 britanskih turista u terorističkom napadu na plaži hotela tako da i ova omiljena turistička destinacija za mnoge Europljane više nije sigurno mjesto.

Španjolska je također označena kao mjesto velike mogućnosti od napada na turiste odnosno zemlja u kojoj postoji veliki rizik od terorističkih napada. Nju inače svake godine posjećuje oko 12 milijuna Britanaca u potrazi za suncem no sad se ne preporučuje odlazak u zemlju, savjetuje britanska vlada.

Zona sa srednjim stupnjem rizika od napada(narančasta boja) na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku, Maroko, Švedsku. No i u tim  zemljama je moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

terorizam karta

Hrvatska je označena kao bazna prijetnja, žutom bojom. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stupnja. Portugal i Bugarska također su označene “žutom” a Hrvatsku i te dvije zemlje godišnje posjeti oko dva milijuna Britanaca.

Najsigurnije su, pokazuje karta, Švicarska, Slovenija, Češka, Poljska.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.