Dvije trećine zemalja EU-a protiv GMO-a

Više od dvije trećine zemalja Europske unije želi iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modicifiranih organizama, objavila je Europska komisija. Među njima je i Hrvatska.

Ukupno je 19 od 28 zemalja članica podnijelo zahtjev kojim se izuzimaju iz direktive kojom je olakšan uzgoj GMO-a u Europi.

Osim Hrvatske, piše portal croenergo.eu, na popisu su Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska i Slovenija, dok je Njemačka zatražila ograničeno izuzeće koje omogućava istraživanja GMO-a.

Belgija i Velika Britanija zatražile su izuzeća za samo dio svog teritorija: u slučaju Belgije samo za Valoniju, a u Velikoj Britaniji za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za cijeli ili dio svog teritorija od primjene zakona kojim je ranije dopušten ulazak GMO-a na razini EU.

Zemlje članice u tom slučaju mogle su do 3. listopada proglasiti cijeli svoj teritorij ili jedan njegov dio slobodnim od GMO-a.

One zemlje koje to nisu učinile do 3. listopada također će moći dobiti izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak u kojem će, između ostalog, morati dostaviti i obrazloženje svoje odluke.

Uredba koja omogućava izuzeće donesena je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti GMO na svojoj teritoriji.

To je ranije na razini EU-a bilo regulirano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO-a, zbog kompliciranog sistema glasanja u EU-u nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala odobriti uzgoj kukuruza Maize1507 na razini EU-a.

Izvor: Lokal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.