Europski parlament rezolucijom predlaže Komisiji odustajanje od ‘pomicanja sata’

Ilustracija

Europski parlament usvojio je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u EU.

Na samom početku rasprave bilo je jasno da Europska komisija nakon opsežne analize učinka ne preporučuje takvu promjenu.

– Moje službe analizirale su sve dostupne dokaze. Dokazi su uvjerljivi samo u jednoj točki: dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo bi štetno za jedinstveno tržište. Zato sam protiv toga, rekla je Violeta Bulc iz Slovenije, koja je u ime Komisije sudjelovala u raspravi.

U Vijeću EU, nešto važnijoj instituciji u kojoj su predstavljene sve države članice i koja suodlučuje o svemu u EU zajedno s Parlamentom, jedna je država članica nedavno pokrenula ovo pitanje, no ostalih 27 nisu pokazale interes da išta mijenjaju u računanju vremena.

Rasprava je pokazala da je u EP-u raspoloženje bitno drukčije nego među državama članicama u Vijeću EU ili u Komisiji. Govornici uime pučana, socijaldemokrata, liberala, zelenih – praktički svi su spominjali da sadašnji režim s promjenama računanja vremena izaziva zdravstvene tegobe kod ljudi, pa i životinja, da zbog umora izazvanog pomicanjem sata dolazi do većeg proja prometnih nesreća, da krave daju manje mlijeka. Neke su studije procijenile da 20 posto građana osjeća zdravstvene učinke pomicanja sata.

– U ime 20 posto naših građana pozivam Komisiju da iskoristi svoje zakonske aktivnosti, rekao je Pavel Svoboda, govornik uime pučana.

Od hrvatskih zastupnika, u raspravi je sudjelovao Davor Škrlec, koji pripada klubu zelenih.

– Imam osjećaj da bismo mogli danima raspravljati, a da se ne usuglasimo oko toga je li neka znanstvena studija za ili protiv ukidanja pomicanja sata. Ali možemo se pitati jednu stvar. Kakve su bile konzultacije kad se ta direktiva donosila? Jesu li se, kad je donošena direktiva, građani pitali treba li pomicati vrijeme? Možemo se pitati i temeljem koje odluke su druge države u svijetu donijele odluku o ukidanju  pomicanja sata. Je li to bila glupa ili mudra odluka i jesmo li mi glupi ili mudri kad zadržavamo postojeće stanje? I na kraju: moramo li čekati građansku inicijativu pa da se prikupi milijun potpisa da bi se u ovom domu i u Europskoj komisiji ovo pitanje počelo razmatrati kao važno pitanje, rekao je Škrlec.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.