Europski zoološki vrtovi eutanaziraju godišnje između tri i pet tisuća životinja

Između tri i pet tisuća životinja eutanaziraju europski zoološki vrtovi svake godine, u želji da na učinkovit način upravljaju životinjskom populacijom, ocjenjuje čelnica Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (Eaza), koje je član i Zoološki vrt grada Zagreba, u intervjuu koji u četvrtak prenosi BBC.

Umorstvo male žirafe početkom veljače u zoološkom vrtu u Kopenhagenu stoga ne predstavlja izdvojeni slučaj, kaže Lesley Dicke. Pet žirafa ubijeno je u Danskoj od listopada 2012., a otad su u Europi ubijena četiri nilska konja, kao i 22 zebre.

Eutanaziraju se sve vrste, a razlog je uvijek isti – europska pravila o izbjegavanju parenja životinja u bliskom srodstvu. Oko dvije stotine su velike životinje kao što su žirafe, zebre, lavovi i medvjedi. Točne brojke nisu poznate jer zoološki vrtovi ne navode uvijek pravi razlog uspavljivanja.

Dicke ističe da su se takvim uzgojnim programom ustabilile vrste u zatočeništvu. Primjerice, tigrovi su postali stabilnija i zdravija u zatočeništvu nego u divljini. Neke su vrste, poput zlatnog lava, opstale isključivo zahvaljujući zoološkim vrtovima.

Čelnik Eaze Simon Tonge ističe da “10 do 15 posto populacije vjeruje kako je najgora stvar koju ljudsko biće može učiniti – ubojstvo životinje”. “S druge strane, nemaju problema s ubojstvom životinje ako služi za konzumaciju ili treba reducirati njezinu populaciju”, dodaje.

Libby Anderson iz udruge za zaštitu životinja OneKind ističe da je ideja ubijanja životinja u zoološkim vrtovima dio promašenog plana zaštite vrsta. “Te životinje neće nikada nadopuniti populaciju onih u divljini. Ako žele zaštititi životinje u divljini, treba se suočiti s promjenama koje doživljavaju njihova staništa” kaže za BBC.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zs7GNl8Pe9o[/youtube]

IZVOR: Hina/Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.