Facebook prati sve posjetitelje i krši zakon EU

Facebook prati internetsku aktivnost svakog tko posjeti neku stranicu na Facebooku, čak i ako ta osoba nema račun na toj društvenoj mreži i ako je izričito zatražila da je se ne prati u Europskoj uniji, pokazalo je istraživanje koje je naručila belgijska agencija za zaštitu podataka.

Kako prenosi Guardian, izvještaj je naručen nakon što je prvotni nacrt otkrio da Facebookova pravila o privatnosti krše europski zakon. Autori sada tvrde da Facebook prati računala korisnika bez njihove dozvole, i to sa svrhom ciljanog oglašavanja.

U dokumentu stoji da Facebook postavlja takozvane kolačiće (cookie) za praćenje na računala korisnika ako posjete bilo koju stranicu na domeni Facebook.com. Kada korisnik posjeti neku drugu stranicu koja nosi Facebookove plugine, poput gumba za lajk, koji je postavljen na više od 13 milijuna stranica, kolačići se detektiraju i šalju natrag na Facebook, čak i ako korisnik ništa ne lajka niti se ulogira na Facebook.

Prema zakonu EU o privatnosti, korisnik mora dati pristanak prije postavljanja kolačića i praćenja, osim ako nije nužno za spajanje na uslugu ili dostavljanje usluge koju je korisnik izričito zatražio. Isti zakon obvezuje stranice da korisnike pri prvom posjetu obavijeste da koriste kolačiće te da zatraže njihov pristanak.

IZVOR: vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.