FOTO: Ida Prester o izbjeglicama u Beogradu: Oni koji su uspjeli prebaciti djecu ovdje već su pobjedili

Da nije jedna od onih medijski eksponiranih osoba koja ‘puno zuji, a malo meda daje, Zagrepčanka udana u Beograd, Ida Prester pokazala je poduzimanjem konkretne akcije u smjeru pomaganja izbjeglicama koji se ovih dana nalaze na tlu Srbije.

ida prester_izbjeglice (4)

Nakon što je prije četiri dana putem svoje stranice na društvenoj mreži Facebook pozvala sve da pomognu strancima u potrazi za sigurnošću daleko od doma riječima ‘Dajte im da jedu i piju, pomozite braći koliko možete, a karma će se već vratiti’, Ida je poslušala vlastiti poziv te je utorak, 25. kolovoza, provela u društvu izbjeglica.

ida prester_izbjeglice (3)

– Jučer smo proveli divan dan. Došli smo patetični i tronuti, a dočekao nas je glasan smijeh. Vesela, slatka, zaigrana djeca. Vole lopte, sladoled, skrivača i igrice na telefonu. Rado se fotkaju, provjeravaju kako su ispali – piše Ida, te nastavlja:

– Roditelji stidljivo uzimaju pakete, opuste se kad kažemo ‘for babies’. Neki samo šute, drugima se baš druži s nama, pozivaju nas da sjednemo. Nema suza, oni koji su uspjeli djecu živu prebaciti ovdje već su pobjedili. Takve smo barem mi sreli – objašnjava poznato lice.

ida prester_izbjeglice (2)

Prema njenim riječima, među izbjeglicama ima i onih koji nisu smješteni u šatorima u beogradskom parku, već su smješteni u hotelima jer su pred polazak uspjeli prodati imovinu. Beograd im je tek usputna stanica jer njihov konačan cilj je Njemačka – zemlja za koju su uvjereni da im pruža novu šansu za siguran život.

-Dođite u park kad ulovite vremena da im poželite dobrodošlicu i sreću za dalje. Mislim da to najviše znači. Ako nosite pakete, najviše im trebaju vlažne maramice. Nemaju gdje prati djecu. I mlijeko za dojenje. Mi smo kupili hrpu pelena, al’ to im nije bilo napeto – navodi.

ida prester_izbjeglice (1)

Odjeća za djecu, posebno cipelice za jesen svih veličina piše Ida u nastavku. Pa, ako već nemate u planu osobno ići u Beograd, a želite pomoći izbjeglicama koji su to postali silom prilika više nego vlastitim izborom, to možete učiniti putem lokalnog Crvenog križa.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.