FOTO Kod nas skoro proljeće, a Saharu prekrio snijeg! Pogledajte fascinantne prizore

Južni vjetrovi sljedećih će dana na Mediteran i središnju Europu donijeti velike nanose pustinjske prašine iz Sahare, a tamo je neka potpuno drugačija priča. Naime, snijeg je proteklog vikenda pao u Sahari, ali i u višim predjelima Izraela.

Prilično visoke temperature za ovo doba godine kod nas više podsjećaju na početak proljeća nego na zimu, no zato se drugi dijelovi svijeta suočavaju s nesvakidašnjim udarima ciklonalnih fronti i nezapamćenog snijega i hladnoće.

Dio alžirske pustinje uz masiv Atlas u noći sa subote na nedjelju zameo je snijeg, a fascinantni prizori simljeni su u okolici Ain El Safre.

alzir1
Facebook/SWE

Ain El Safra nalazi se na 1.081 metara nadmorske visine. Prosječna temperatura zraka u siječnju iznosi 6,1 °C, a najniža izmjerena vrijednost iznosila je -8,2 °C. Pritom prosječno padne tek 10 milimetara oborina, javlja Istramet.

Kako objašnjava Šibenik Meteo, ciklona koja se nalazi u zapadnom Sredozemlju i na prednjoj strani našim krajevima uz južinu donosi iznadprosjeka visoke temperature zraka, Pirinejskom polotoku, Maroku i Alžiru koji se nalaze na stražnjoj i hladnijoj strani proteklih dana donosi snijeg i hladno vrijeme.

alzir2 alzir3 alzir4 alzir5

Na drugom pak kraju svijeta, u Sydneyu u Australiji, jučer je izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja, koja je iznosila čak 47,3°C. Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.

U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad, prenosi Šibenik Meteo.

Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je širom Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.