FOTO: PRIZORI KOJI SU PRODRMALI SVIJET: Obitelj je ovog dječačića (2) odbacila jer su mislili da je vještac!

Slučajno ga je našla danska humanitarka, koja ga je nahranila, dala mu vode i skupila za njega novac

Upravo nevjerojatnu okrutnost pokazali su stanovnici jednog sela u Nigeriji koji su malog dvogodišnjeg dječačića odbacili jer su mislili da je – vještac, prenosi Daily Mail .

Dječaka kasnije nazvanog Hope (‘Nada’) zbog praznovjerja je odbacila i njegova vlastita obitelj.

Kad je pronađen, bio je izrazito mršav, tjelešce su mu preplavili crvi, a stanovnici sela su čak osam mjeseci gledali njegovu muku zaobilazeći ga i puštajući ga da jede smeće.

Slučajno ga je našla Anja Ringgren Loven, humanitarka iz Danske, koja živi u Africi i pomaže napuštenoj djeci.

Dala mu je vode i dezorijentiranog mališana zamotala u deku te ga odvela na liječenje u bolnicu.

Anja Ringgren Loven je osnivačica jedne zaklade za pomoć, edukaciju i razvoj djece u Africi. Zaklada je osnovana prije tri godine i bavi se upravo ovakvim slučajevima djece koja su proglašena vješticama i vješcima, koje vlastita obitelj i zajednica zapostavlja i nerijetko ubija.

‘Tisuće djece proglašavaju vješticama. Svačega smo se nagledali: djece koja su mučena, uplašena, ubijena’, napisala je Anja na svojem Facebook profilu uz poziv za pomoć oko troškova liječenja dječaka Hopea.

U bolnici je Hope dobio tretman protiv parazita i transfuziju krvi kako bi ojačao. Sada mu je stanje stabilno, počeo je sam uzimati hranu i dobro reagirati na lijekove.

‘Danas je prvi puta sam sjeo, čak nam se i nasmijao. Također, počeo se igrati s mojim sinom. To je jedan jak mali dječak’, kaže Anja.

‘Ne znam kojim bih to riječima opisala. Ovakve priče koje sretno završe čine moj život prekrasnim i vrijednim. Slike zapravo govore same za sebe’, kaže Anja.

Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo liječenje, iz čitavog je svijeta primila donacije u vrijednosti od 2 milijuna dolara.

‘S ovim novcem pružit ćemo Hopeu najbolju moguću njegu ali i izgraditi kliniku za ovakve slučajeve i tako spasiti još mnogo djece’, kaže Anja.

U centru koji je osnovala, spašena djeca dobivaju liječničku njegu, hranu i obrazovanje. Ona i njezin muž u siječnju su počeli graditi vlastito sirotište za napuštenu i proganjanu djecu.

izvor/foto: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.