FOTO Rustikalnu pizzu u Švedskoj najbolje peče Šibenčanin Josip Perić

Šibenčanin Josip Perić osvojio je prvo mjesto na natjecanju pizza majstora u švedskom Gothenburghu u kategoriji rustikalne pizze. Taj 32-godišnjak sa završenom Ekonomskom školom, odlučio je ipak svoju karijeru graditi kao pizza majstor, da bi se nakon 13 godina usavršavanja u inozemstvu okitio titulom najboljeg.

– Kako imam profil na Linked Inu, ljudi iz švedske tvrtke Halmstad Torekov Pirat Bay kontaktirali su me za posao. Prihvatio sam i potpisao s njima polumenadžerski ugovor, a onda su me poslali na natjecanje koje se održalo 26. travnja. Na natjecanju je bilo 27 kandidata koji su se natjecali u raznim kategorijama, a ja sam pobijedio u kategoriji najbolje rustikalne pizze – priča Perić.

Uz pizze i krušnu peć Josip je proveo gotovo čitavi život, s obzirom da mu otac na Brodarici već 30 godina drži pizzeriju. Radio je kod njega, a onda, kako kaže, krenuo graditi karijeru po Europi. Radio je u Irskoj, Njemačkoj i na koncu u Švedskoj, sve kako bi stekao što bolje znanje u pripremi dobre pizze.

– Učio sam od raznih majstora i usavršavao recept. Od svakog sam uzimao ono što mi se dopadalo kako bi dobio svoj recept. Mogu reći da je tajna dobre pizze u tijestu, pelatima i krušnoj peći – govori Perić.

Kada su u pitanju pelati, Perić objašnjava kako je iznimno važno koristiti vrhunske rajčice i preporuča San Marzano, dok je među sirevima njegov favorit mozzarella Fior di Latte.

– Za tijesto treba koristiti brašno vrhunske kvalitete TIP 00, odnosno najfinije mljeveno brašno za dugu fermentaciju tijesta. Tajna je i u dizanju tijesta, što znači da je tijesto kvalitetnije ako se diže duže i sporije – otkriva šibenski pizza majstor.

Za sve ljubitelje pizze, Josip Perić dao je i recept za tijesto koje svatko može napraviti kod kuće.

– Kvasac se aktivira u vodi dodajući jako malo šećera radi bolje aktivacije. Ja osobno radim sa 50 ili 60 posto hidratacije tijesta, što znači da se na primjerice pola kilograma brašna, dodaje 50 ili 60 posto tekućine, samo vode ili mješavine vode i ulja, te na koncu sol. Tijesto treba pustiti da se diže što sporije, a preporuka za pečenje kod kuće je na 220 stupnjeva – poručuje Perić koji je trenutno na odmoru u Šibeniku, a potom će zbog posla ponovno iseliti van Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.