FOTO: STOLJETNA TRADICIJA SAKAĆENJA ŽENA: Posljednje Kineskinje kojima su vezali stopala

Prošlo je više od 100 godina otkako je zabranjena stoljećima stara praksa povezivanja stopala u Kini, a ovo su neke od zadnjih preživjelih žena koje su bile još kao djeca podvrgnute tom okrutnom tretmanu.

Nekoć su takozvana lotusova stopala bila simbol ljepote i statusa, a trend njihova povezivanja kako ne bi više rasla trajao je od 10. stoljeća pa sve do 1911. godine.

Fotografije žena koje sada imaju 80 ili 90 godina (pošto se u nekim ruralnim dijelovima Kine povezivanje prakticiralo sve do 1939. godine kada su ženama zavoji s nogu bili prisilno maknuti odlukom vlade), zabilježila je kroz period od osam mjeseci fotografkinja iz Hong-Konga Jo Farrell u sklopu svog projekta ‘Living History’.

– Iako se smatralo istinski barbarskim činom, bila je to tradicija koja je omogućavala ženama da nađu prikladnog partnera. Značilo je to da će biti dobra supruga i da će služiti mužu bez pogovora. U svakoj kulturi postoje forme modifikacije tijela koje ti narodi svrstavaju pod pojam ljepote. Od botoksa, silikona, tetovaža pa do piercinga i uklanjanja rebara – objasnila je Farrell na njezinoj Kickstarter stranici.

Žene fotografirane u sklopu projekta živjele su daleko od gradova, a tim činom pokazivale su svoj društveni status – stopala su povezivale bogate žene koje nisu morale raditi.

_81764423_000007

S tretmanom su započinjale kad su imale između četiri i devet godina, prije nego li bi se njihova stopala u potpunosti razvila, a u zavoje bi nosile često tijekom zimskih mjeseci kada bolove ne bi osjećale od hladnoće.

_81771098_81771097

Stopala su im bila namazana mješavinom biljaka i životinjske krvi kako bi ih omekšali, a nokte su im rezali što su više mogli. Svaki prst na nozi povijali bi unatrag pa potom pritiskali uz tabane sve dok se ne bi slomili. Tada bi nogu povezali zavojima i prste još jače priljubili prste uz tabane. Zavoje bi skidali i prali noge redovito, no svaki put bi ih vraćali još jače stežući.

Untitled-4_671927S0

Fotografkinja Farrell kazala je kako se nada da će njezin projekt jednog dana poslužiti za antropološke studije i biti korišten na muzejskim izložbama.

bound-feet_5

– Ovaj projekt dokumentira i slavi živote posljednjih živućih žena u Kini sa povezanim stopalima. Prošle su godine umrle tri žene koje sam slikala i želim se usredotočiti na živote ostalih prije nego li bude kasno. To su neke od najdivnijih, najljubaznijih i najsuosjećajnijih žena koje sam ikad upoznala – kazala je Jo Farrel.

images (1) images

Izvor: Jutarnji.hr  FOTO: Jo Farell via Kickstarter

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.