FOTO: Svijetu predstavljen prvi automobil proizveden 3D printerom

Jednog dana, u ne predalekoj budućnosti, biti ćemo u mogućnosti ušetati u prodavaonicu automobila, odabrati dizajn koji uključuje i broj sjedala, a 3D printer će nam do kraja dana ‘stvoriti’ novog ljubimca na četiri kotača. Vizija je to Jaya Rogersa, direktora Local Motorsa, tvrke koja je upravo napravila prvi automobil isprintan na 3D printeru, poznat kao Strati. Maleni električni automobil s dva sjedala predstavljen je prošlog tjedna na International Manufacturing Technology Showu u Chicagu.

– Tesla je proslavio električne vlakove, a mi mijenjamo automobile – izjavio je Rogers za Mashable.

3d-auto2

Prema podacima Ford Motorsa, većina automobila ima između 5 i 6 tisuća djelova. Strati ima tek 49, uključujuči i 3D isprintanu karoseriju, koja je njegov najveći dio. No tu su i motor, kotači, sjedala i vjetrobransko staklo. Iako već postoje automobili nastali u 3D printu, ovo je prvi kojeg se zapravo može voziti.

Local Motors pokrenuo je prije 18 mjeseci projekt kojim su tražili pojednostavljivanje procesa dizajniranja i proizvodnje automobila. Kada su objavili natječaj za dizajniranje 3D printanog automobila koji bi funkcionirao, primili su preko 200 prijava, a u konačnici su se odlučili za dizajn Michele Anoe.

3d-auto3

Printanje automobila trajalo je otprilike 44 sata, a usavršavanje još cijeli jedan dan. Ukupno su za gotov proizvod Local Motorsu bila potrebna četiri dana.

Prilikom printanja korišten je ABS osnažen karbonskim vlaknima. Strati može postići brzinu od 64 km/h, a može prijeći 193 kilometra na jednom punjenju. Time sasvim odgovara zahtjevima gradske vožnje, ali još uvijek nije dozvoljen na autocestama. Rogers kaže kako planiraju temeljito testirati automobil prije nego ga puste u slobodnu prodaju.

IZVOR I FOTO: mashable.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.