Gigantski asteroid ‘Zvijer’ danas prolazi kraj zemlje

Gigantski asteroid “Zvijer” danas prolazi pored Zemlje

ASTEROID koji je klasificiran kao “potencijalno opasan” danas će proći pored Zemlje. 

Asteroid službenog naziva 2014 HQ124 ima nadimak Zvijer. Ima dimenzije nosača aviona, širok je oko 330 metara, a u trenutku prolaska pored Zemlje letjet će brzinom od 49 tisuća kilometara na sat.

Stručnjaci su sigurni kako neće ni okrznuti naš planet, ali u budućnosti bi sudar asteroida ove veličine mogao izazvati globalnu katastrofu. 

“Da udari grad, izbrisao bi ga. Ovakav asteroid definitivno bi izazvao katastrofu”, kaže Mark Boslough iz “Sandia National Laboratories”. 

Napravio bi krater veličine 5 kilometara i izbio sve prozore u radijusu od 100 kilometara. 

Asteroid je prvi put primijetila NASA 23. travnja, a očekivali su da će biti još većim dimenzija. NASA kaže da je 90 posto asteroida promjera tisuću metara i više uspješno otkriveno, ali još uvijek im ostaje puno masivnih svemirskih stijena koje moraju pronaći. 

Iako je “Zvijer” otkrivena, to se dogodilo tek kada nam je prišla blizu. “Zabrinjavajuće je što smo ovako veliko tijelo koje će nam se toliko približiti pronašli ovako kasno”, kaže astronom Bob Berman. 
 

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.