Google zadao smrtonosni udarac kineskom gigantu! Ako ste kupili Huawei mobitel, imat ćete problema

Alphabet, poznatiji kao matična kompanija planetarno popularnom Googleu odlučila je prekinuti suradnju s kineskim Huaweijem te mu onemogućiti pristup brojnim uslugama unutar Android mobilnog operativnog sustava, koj je u njegovom vlasništvu.

Takav potez mogao bi uništiti trenutno drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, otkriva Reuters. Konkretnije, vlasnici Huawei mobilnih uređaja neće imati pristup Google Play Storeu i Googleovim servisima. Dapače, moći će koristiti samo javno dostupne i otvorene verzije Androida, prenosi RTL.

Navodno, za ovako nešto se Huawei priprema posljednjih šest godina i iako službenih komentara iz kompanije nema, jednako tako nema ni očajavanja. Ali, bit će kod korisnika, posebno onih koji su kupili luksuzne P30 modele jer mogli bi ostati bez ičega. A sve zbog optužbi da su kineske vlasti koristile Huawei, ali i neke druge kompanije kao ZTE, kako bi špijunirale američke vlasti i kompanije.

Sad treba pričekati na konkretniju argumentaciju Alphabeta i odgovor Huaweija, koji je tako u jednu tjednu dobio zabranu poslovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa i izgubio pristup najvećem te jedinom značajnom mobilnom operativnom sustavu na svijetu uz iOS.

No, posljedice će biti šire, barem kad se radi o zabrani rada u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, koje su stupile na snagu ili će stupiti u narednim danima. Naime, Huawei je najveći poslužitelj mrežne opreme na svijetu i izgubiti 5G mogućnosti u SAD-u bit će katastrofalno.

(FOTO: Pixabay)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.