Hakiran vam je Facebook? Stigla je i utješna vijest, Zuckerberg bi vam mogao platiti odštetu

Ako su vam hakirali Facebook račun, od Marka Zuckerberga bi mogli iskamčiti oko 50.000 kuna odštete, i to zahvaljujući famoznom GDPR-u, općoj uredbi o zaštiti podataka. .

Loše su to vijesti za Zuckerberga s obzirom da je Facebook prošlog tjedna priznao kako su hakeri imali pristup na čak 50 milijuna računa.

– Zahvaljujući GDPR-u, direktivi Europske unije koja je stupila na snagu u svibnju ove godine, Facebook je dužan osigurati podatke korisnika s ‘prikladnim tehničkim i organizacijskim mjerama’, što se može vrlo široko tumačiti. No, poseban je važan članak 82. koji kaže da se može tražiti naknada i za materijalnu i za nematerijalnu štetu – izjavio je Gareth Pope iz odvjetničke tvrtke Slater and Gordon.

Dakle, sve što trebate jest dokazati da vam je hakiranje zaista izazvalo probleme. No, odmah je upozorio potencijalne tužitelje da se ne polakome. Ako bi bila riječ o pojedinačnoj tužbi, na sudu bi to bila bitka između Davida i Golijata, stoga Pope preporučuje skupne tužbe.

– Ako djelujete kao skupina, veće su vam šanse da Vas Facebook shvati ozbiljnije – napomenuo je odvjetnik, što znači da bi se time povećala mogućnost sudske nagodbe.

Izvor: 100posto

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.