I TO SE DOGODILO: Papa Franjo dao otkaz zapovjedniku Švicarske straže

Papa Franjo smijenio je zapovjednika Švicarske garde, objavilo je u srijedu službeno vatikansko glasilo L’Osservatore Romano, u potezu koji mediji interpretiraju kao reakciju na opsesivnu strogoću u vatikanskoj službi sigurnosti.

-Sveti Otac odlučio je da će pukovnik Daniel Rudolf Anrig, zapovjednik pontifikalne Švicarske straže, napustiti dužnost 31. siječnja 2015., na kraju mandata – objavio je L’Osservatore Romano na naslovnici.

Anrig je na čelu 120-člane Švicarske straže od 2008.

Vatikan nije objasnio potez, ali je Il Messagero, rimski dnevnik, objavio da je Papa dao do znanja svojim suradnicima da želi manje rigidnosti u svojim vojnim snagama, s manje opsesivnim režimom kakav je nametnuo pukovnik Anrig.

Švicarska straža, poznata po svojim renesansnim odorama u plavoj, crvenoj i žutoj boji, koje su navodno inspirirane Raphaelovim freskama, brinu se za sigurnost papa od 1506. Moraju biti švicarski državljani, katolici, neženje, stari između 19 i 30 godina, visoki najmanje 174 centimetra i moralno besprijekorni.

Izvor:Dnevno.hr/HINA

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.