iPhone troši više struje od prosječnog hladnjaka

Appleov pametni telefon iPhone godišnje potroši više električne energije od prosječnog hladnjaka! Pokazalo je to najnovije znanstveno istraživanje koje je objavio Digital Power Group, a prenosi Daily Mail.

U istraživanju se navodi da iPhone u prosjeku potroši 361 kilovatsat godišnje, dok hladnjak srednje veličine u prosjeku potroši 322 kilovatsata godišnje. Znanstvenici ističu da najveći dio potrošene energije iPhonea odlazi na punjenje baterije, korištenje sustava potrebnih za povezivanje s wirelessom te za razne oblike live-streaminga i skidanja podataka. Koliko se potrošnja električne energije posljednjih godina i desetljeća povećala i koliki utjecaj u tome ima telekomunikacijska industrija, dovoljno govori podatak da na globalnoj razini telekomunikacijski sustavi potroše 1500 teravatsati godišnje, koliko je iznosila ukupna svjetska potrošnja električne energije 1985. godine.

Usporedbe radi, samo jedan teravatsat dovoljan je za godišnju opskrbu električnom energijom 90.000 domova.

Izvor: Večernji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.