Kao roblje: Ovo je ženama iz Saudijske Arabije zabranjeno

Blizu 900 žena kandidiralo se na predstojećim općinskim izborima u Saudijskoj Arabiji što predstavlja  značajan iskorak prema demokratizaciji društva u toj bogatoj kraljevini. Nakon brojnih protesta prethodnih godina, pokojni kralj Abdullah 2011. godine je izdao odobrenje kojim se daje pravo ženama da mogu glasati na predstojećim izborima.

 

Prvi izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine, nakon pauze od 40 godina.Strogi zakoni ženama do sada nisu dozvoljavali da glasaju i da budu izabrane. No, to se sada ipak mijenja.

 

No, iako je ovo značajan iskorak za kralja Salmana koji je preuzeo vlast nakon smrti brata Abdullaha( a on je počeo niz značajnih reformi) još uvijek je odnos prema ženama u ovoj bogatoj bliskoistočnoj zemlji ispod svakog nivoa. Promjene koje se događaju su skromne i nedosljedne. Ne dozvoljava im se i zabranjuje još puno toga.

1. Ne mogu glasovati kao muškarci

Po zakonu, svi punoljetni građani Saudijske Arabije mogu glasovati na izborima. Međutim, to ne važi za žene, čiji je broj limitiran. Za glasanje se prijavilo samo 131.000 žena dok će glasovati 1.35 milijuna muškaraca. Pozicije za koje se žene kandidiraju su striktno ograničene na održavanje ulica, javnih parkova i brigu o deponijama. O vlasti, naravno, nema ni govora.

2. Ne smiju na ulicu ukoliko nisu potpuno pokrivene

Saudijci imaju jedan od najstrožih zakona po pitanju odijevanja žena, koje na ulicu mogu izaći jedino ukoliko im je pokriveno cijelo tijelo. Otkrivene su samo oči i šake s tim da oči ne smiju biti upadljivo našminkane. Kako izgledaju brine se religijska policija “Mutaween”, koja one žene koje ne poštuju stroga pravila doslovno uhvati i prebije.

3. Nema sastanaka s muškarcima na ulici

Saudijkama nije dozvoljeno sastajati se sa muškarcima izvan zatvorenog prostora, osim ukoliko u pitanju nisu bliski srodnici.

Također, žena na ulicu ne smije izaći sama, već uvijek u pratnji glave obitelji, oca ili muža. Saudijske kuće čak imaju posebne ulaze za muškarce i žene Ista praksa uvedena je u školama, fakultetima i uredima.

4. Zabranjeno im je voziti

Vožnja automobila još jedna je od brojnih zabranjenih stvari za Saudijke. Ova radnju označena je kao “haram”, odnosno strogo zabranjena za žene. One žene koje su se bunile protiv ovog zakona obično su završavale u zatvoru.

5. Ne mogu otvoriti račun u banci, putovati…

Ženama je zabranjeno otvoriti vlastiti račun u banci, putovati, raditi javne poslove, ili čakobavljati određene liječničke zahvate bez dozvole muža ili oca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.