KATAKLIZMA NA PRAGU: Zemlji prijeti novi asteroid

Znanstvenici su izračunali da će asteroid ‘2014 UR116’ svake tri godine opasno blizu proletjeti kraj Zemlje. Kad bi se sudario s našim planetom, oslobodio bi energiju tisuću puta veću od udara meteora kod Čeljabinska 2013. godine.

Vladimir Lipunov, vodeći znanstvenik u ekipi koja je ovog listopada otkrila asteroid, kaže da sad znaju njegovu orbitu i da mu za revoluciju treba tri godine, ali da još uvijek ne mogu precizno odrediti kad će se asteroid približiti Zemlji.

– Moramo ga konstantno pratiti. Pogriješimo li samo jednom, doći će do katastrofe. Posljedice mogu biti iznimno ozbiljne – kazao je Lipunov u dokumentarnom filmu objavljenom na internetskoj stranici Roscosmos.

Novi asteroid ima promjer otprilike 370 metara. Veći je od zloglasnog asteroida Apophis, koji je mimoišao Zemlju početkom 2013. godine. Točna putanja asteroida 2014 UR116 još se mora utvrditi, ali teoretski može se sudariti sa Zemljom, Marsom ili Venerom. Putanja može varirati upravo zbog gravitacijske sile ovih planeta.

Znanstvenici su uvjereni da do sudara neće doći tako skoro.

Viktoria Damm iz planetarija u Sibiru vjeruje da bi bliski susret Marsa i asteroida moga promijeniti njegovu putanju. Upravo je zbog toga izračunavanje bliskog susreta sa Zemljom poprilično teško, ali ona vjeruje da do njega ne bi trebalo doći u iduće dvije godine.

U slučaju udara u Zemlju oslobodila bi se energija tisuću puta veća nego li u veljači 2013. i pada meteora kod Čeljabinska u Rusiji. Tada je, naime, meteor eksplodirao u zraku na visini od 20 kilometara, a njegova eksplozija bila je snage 440-500 kilotona TNT-a.

Ali taj je meteor bio relativno malen, promjera oko 17 metara. Uz to, iznimno je važan njegov sastav.

– Asteroidi sačinjeni od stijene ulaskom u atmosferu uglavnom se razlome na više dijelova, ali oni od metala mogli bi stići do površine Zemlje u komadu – kažeStanislav Korotky, znanstveni direktor opservatorija Ka Dar.

Slavni krater u Arizoni nastao je upravo udarom metalnog asteroida. Slučaj Čeljabinsk natjerao je znanstvenu zajednicu na odlučan angažman u projektima svemirske sigurnosti.

Ruska svemirska agencija Roscosmos planira do 2025. godine razviti poseban sustav za obranu od opasnih asteroida. Agencija želi koristiti nove tehnologije kako bi mijenjala putanje prijetećih asteroida, uključujući različite vrste robota.

Asteroid Apophis približio se Zemlji početkom 2013. godine na oko 14,5 milijuna kilometara.

Ime je dobio po grčkom nazivu za egipatskog boga Apopa, ‘razaratelja’, koji iz mračnog podzemlja pokušava uništiti Sunce.

Prilikom sljedećeg bliskog susreta 2029. bit će izuzetno sjajan i vidljiv golim okom iz dijelova Europe, Afrike i Azije u kojima nema previše svjetlosnog zagađenja.

Zbog male mogućnosti da 2036. pogodi Zemlju, NASA je objavila da će današnji prolazak nastojati iskoristiti kako bi što bolje istražila njegovu putanju i sastav.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.