Katalonija proglasila neovisnost

 

KATALONIJA je proglasila neovisnost od Španjolske. Katalonski regionalni parlament tu je odluku donio danas popodne.

Katalonska vladajuća koalicija ‘Zajedno za Da’ i njen partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika i za danas su najavili proglašenje neovisnosti.

To su i napravili.

-Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu- navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka.

Danas u 12 sati su stranke u katalonskom parlamentu počele su iznositi svoje prijedloge za rješenje krize u Španjolskoj, piše index.

Oporbene stranke u katalonskom parlamentu u Barceloni, Narodna stranka i Građani, poručile su da neće glasovati o navedenom prijedlogu jer je protivan španjolskom ustavu i nezakonit.

Istovremeno u Madridu se danas održava sjednica španjolskog parlamenta, koji bi trebao odobriti izvanredne mjere u Kataloniji u skladu s člankom 155. ustava. Njima bi španjolska vlada preuzela upravljanje nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktualne katalonske vlade.

Mjere bi mogle stupiti na snagu predvečer ili u subotu.

BBC je na Twitteru objavio i snimku trenutka kad je neovisnost velikom većinom izglasana. Kako god završila priča o Kataloniji, u svakom slučaju riječ je o povijesnom trenutku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.