Kopilot Germanwingsa kriv za nesreću

Kopilot Germanwingsova zrakoplova, koji se u utorak srušio u Francuskoj, kriv je za tu strašnu nesreću. On je preuzeo kontrolu nad avionom i namjerno započeo spuštanje koje je završilo udarom u Alpe i smrću 150 putnika i članova posade.

Tu su informaciju objavili francuski istražitelji analizirajući podatke iz crne kutije koja se nalazila u pilotskoj kabini. Oni tvrde da je 28-godišnji kopilot Andreas Günter Lubitz želio uništiti zrakoplov, javlja BBC News

– Nakon što je glavni pilot napustio kabinu, Andreas se unutra zaključao i uključio sustav za slijetanje. Namjera mu je bila uništiti avion. Na snimci iz kokpita cijelo se vrijeme, sve do pada, čuje disanje kopilota – rekao je francuski tužitelj Brice Robin.

Teorija o mehaničkom kvaru kao uzroku pada Germanwinsgova Airbusa u francuske tako je u potpunosti odbačena.

PILOTI SE SVAĐALI TIJEKOM LETA?

Kako piše Mirror, piloti su se uoči pada posvađali. Jedan od njih je napustio kabinu, a drugi se u njoj potom zaključao. Snimke navodno otkrivaju i da su se vrata kabine u jednom trenutku otvorila, ali je kopilot iz kokpita ulaz blokirao sjedalom. Piloti su vikali jedno na drugo, a potom je glavni pilot, koji je bio vani, pokušao razvaliti vrata pilotske kabine.

– Nikakvih razgovora potom nije bilo, a a ubrzo se začuo zvuk pada aviona – rekao je istražitelj.

Kopilot Airbusa koji se u utorak prijepodne srušio u francuskim Alpama u Germanwingsu radi od 2013. godine, a iza sebe ima 630 sati leta. Glavni pilot u Lufthansi je zaposlen već 10 godina, a ima više od 6000 sati leta.

Uz francuske istražitelje, u razrješenju ovog misterija pomažu i stručnjaci iz Interpola.

IZVOR: 24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.