Loša vijest za putnike: Smanjuju se dozvoljene dimenzije ručne prtljage u avionu

MEĐUNARODNA udruga zračnog prijevoza (IATA) odredila je nove dimenzije ručne prtljage, a prijedlog mnogo manjih veličina zainteresirao je pedesetak avioprijevoznika, piše Deutsche Welle.

Dosad je ručna prtljaga smjela biti visoka 55 centimetara, široka 45 i duboka 25 centimetara, a po novoj smjernici objavljenoj na konferenciji organizacije zračnih prijevoznika IATA u Miamiju, visina bi ostala ista, no kofer će morati biti dosta uži (samo 35 centimetara) i tanji (20 centimetara). To bi moglo donekle smanjiti gužvu do koje obično dođe kada se putnici bore za prostor iznad sjedala aviona.

Prijedlog nije obavezan, ali mnogi su avioprijevoznici zainteresirani za njega

Nova smjernica nije obavezna za članice glavne institucije zračnog prijevoza koja okuplja njih 251 iz cijelog svijeta, no već njih pedesetak je pokazalo interes za prijedlog smanjenja dimenzije ručne prtljage.

Postoje kompanije koje za malo novca nude “samo let”, a sve ostalo poput prtljage, rezervacije mjesta, osvježenja i sličnog naplaćuju. Na taj način putnike zapravo na neki način sile da sve što god mogu natrpaju u ručnu prtljagu, ne bi li tako uštedjeli nešto novca.

Smjernica donesena radi uštede vremena i novca, ali i sigurnosti

To se ipak nije pokazalo praktičnim rješenjem, budući da se ukrcavanje putnika znatno odužuje dok slažu torbe iznad sjedala. Uz to što bi uštedjele na vremenu, aviokompanije bi uštedjele i na potrošnji, budući da bi manja prtljaga značila i manju ukupnu težinu, što znači manju potrošnju goriva. Upravo je to ono što prijevoznika zanima.

Udruga IATA najavljenu mjeru manje ručne prtljage opravdava i mjerama sigurnosti. U slučaju prisilnog slijetanja zrakoplova teško se izboriti s mnoštvom letećih kofera i sitnica koje putnici spremaju u prostore iznad i oko svojih sjedala.

IZVOR: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.