Međunarodni je dan ljudskih prava

10. prosinca 1948. godine prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj datum je prekretnica u suvremenoj povijesti kada su se nacije svijeta udružile kako bi jednom i zauvijek stale na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima jedan je od prvih značajnijih dostignuća Ujedinjenih nacija koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih instrumenata nastalih nakon 1948.

Sva ljudska bića rođena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima… Svi imaju pravo na život, slobodu i sigurnost… Svi su jednaki pred zakonom.“ – samo su neka od načela Deklaracije, a koja su ugrađena u temeljne pravne akte većine modernih država svijeta.

Europska unija potiče univerzalnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava – građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnnih – kao što je navedeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i koju je potvrdila Svjetska konferencija o ljudskim pravima (Beč, 1993). Ugovor o Europskoj uniji (članak 11) utvrđuje da je jedan od ciljeva EU-a zajednička vanjska i sigurnosna politika razvoja i konsolidacija demokracije, vladavine imageprava, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.