Najveći svjetski proizvođači: Nestaje nam čokolade

“OVO NIJE lako reći, no svi jedete previše čokolade. Stvar je toliko izmaknula kontroli da bi se uskoro mogao dogoditi najcrniji scenarij (za sve ljubitelje čokolade)”, ovo je šaljiva i “ugrubo” prenesena poruka dvaju vodećih svjetskih proizvođača čokolade, Marsa i Barry Callebauta.

Naime, čokoladni deficit već je postao realnost. Farme diljem svijeta proizvode sve manje kakaovca, zbog čega je njegov deficit najveći u posljednjih 50 godina, prenosi The Washington Post.

Također, njegov deficit raste iz godine u godinu, a industrija taj proces već opisuje kao “dugoročan”.

Primjerice, samo se prošle godine u svijetu pojelo čak 70 tisuća tona kakaovca više nego li je proizvedeno. Do 2020. godine, taj bi broj mogao prerasti u milijun tona kakaovca, a do 2030. godine u čak dva milijuna tona.

Jedan od glavnih razloga za to je suša u zapadnoj Africi (posebno u Obali Bjelokosti i Gani), u kojima se proizvodi čak više od 70 posto svjetskih zaliha kakaovca.

Osim nedostatka padalina, ne pomažu ni različita gljivična oboljenja, koja svake godine unište
između 30 i 40 posto svjetskih usjeva. Zbog svega ovog, čini se kako je industrija kakaovca postala jedan od najtežih biznisa te su se mnogi farmeri okrenuli proizvodnji kukuruza.

Osim prirodnih nepogoda i klimatskih promjena, krivac je i povećana “svjetska” konzumacija čokolade. Kinezi svake godine kupuju sve više čokolade, no ispred njih još solidno prednjače stanovnici zapadne Europe.

Još jedan od krivaca za deficit kakaovca je i sve veća proizvodnja crne čokolade, koja često sadržava i do 70 posto kakaovca, dok ga prosječna čokolada ima svega deset posto.

Posljedica svega je povećanje cijene kakaovca, koje je počelo 2012. godine te još traje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.