Nakon žestokih sukoba stanje u BIH mirno, demonstranti objavili Proglas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U svim gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima je jučer bilo nasilja tijekom prosvjeda protiv teških socijalnih i gospodarskih uvjeta stanje se do navečer smirilo.

Komunalni radnici tijekom noći i ujutro počeli su raščišćavati ruševine, ostatke zapaljenih automobila i novinskih kioska, te razbijenih izloga opljačkanih dućana, kao i kamenje i komade betona koji su prosvjednicima poslužili za obračun s policijom.

U prosvjedima je ukupno ozlijeđeno oko 219 osoba, među kojima više od 100 policajaca. Pozivajući se na posljednje podatke, Al Jazeera prenosi da je u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto 156 osoba, među kojima 90 policajaca i 66 civila. U Tuzli su ozlijeđene 23 osobe, od kojih su 12 policajci, a u Zenici je u bolnicu primljeno 40 osoba.

Prosvjednici su palili zgrade lokalnih i državnih tijela vlasti i automobile u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru i drugim gradovima. Više od 100 ljudi je ozlijeđeno. Policija je rastjerala skupine prosvjednika, a mnogi su uhićeni, javlja HRT.

Uz mnoge druge, u Sarajevu je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH. U Mostaru su gorjele zgrade županijske vlade i skupštine, gradskoga vijeća, uprave te središnjice HDZ-a i SDA.

Čovjek koji je pozvao na prosvjede na Facebooku Aldin Širanović izjavio je za HRT kako on nije pokrenuo nemire. ‘Pokrenuo sam demokratski proces koji nam je Ustavom zajamčen. Pozvao sam Čauševića da podnese ostavku. Nisam ni za kakve paljevine. Žao mi je što se ovo dogodilo što vlast nije na vrijeme reagirala’, dodao je. Izvijestio je kako prosvjednici nakon Čauševićeve ostavke traže da se formira prijelazno vijeće, vlada koju će imenovati narod.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je kako će nakon masovnih nemira koji su tijekom dana izbili u državi pokušati sazvati izvanrednu sjednicu državnog vrha ne bi li se stanje smirilo. ‘Mi smo krivi zbog svega. Ne znam hoće li državna vlast moći funkcionirati, ali će morati. Iz anarhije ništa dobro ne dolazi’, kazao je Komšić za TV Federacije BiH.

Prosvjednici su, nakon što je premijer Tuzlanskon kantonata Čaušević podnio ostavku, objavili i proglas, piše Index.hr. Prenosimo ga u cijelosti:

PROGLAS 7. februar 2014. Danas se u Tuzli kreira nova budućnost!

Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju.

Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti. Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: ◦ uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; ◦ procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali;
◦ oduzme nelegalno stečena imovina;
◦ ponište privatizacijski ugovori;
◦ uradi revizija privatizacije;
◦ vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

1. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

IZVOR: HRT/Index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.