Nije za svačije oči: Vožnja busom kroz Himalaju

Kome treba penjanje po Himalaji kada vas onamo može odvesti – autobus. Vožnja ovim prijevoznim sredstvom po krovu svijeta ne da je nabijena adrenalinom, već nekim drugim hormonima, jer adrenalin u ovom području vrlo lako prelazi granice normale i pretvara se u strah i borbu s vlastitim granicama izdržljivosti.

Uski prolazi, izrazito strme stijene i duboke provalije, samo su dio onoga što vas čeka ukoliko se odlučite provozati po ovoj ogromnoj planini. Ma ovo je iskustvo koje nikada nećete zaboraviti!

Himalaja je inače najviši planinski lanac na Zemlji, koji se pruža od zapada prema istoku u dužini od 2500 km, s prosječnom širinom od 300 km. Himalaje zauzimaju teritorij pet država: Pakistana, Indije, Kine, Butana i Nepala. Tri velike svjetske rijeke, Ind, Ganges i Brahmaputra – izviru na Himalajima. Otprilike 600-750 milijuna ljudi živi u području slijeva ovih rijeka, a taj broj uključuje i Bangladeš.

Himalaje su dom najviših svjetskih vrhova, uključujući svih 14 svjetskih vrhova viših od 8.000 metara, ali i stotine drugih vrhova viših od 7.200 m. Na vama je da pogledate filmić i riskirate – želite li ipak možda pješke?

IZVOR:dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.