‘Nisam mogao ništa osim prekinuti utakmicu, a UEFA će odlučiti tko je kriv’

Delegat utakmice Srbije i Albanije, Nizozemac Harry Been,  nakon utakmice je izjavio da nije mogao učiniti ništa drugo nego prekinuti utakmicu. A kakva će biti kazna, saznat će se ovih dana.

– Poslije svega što se dogodilo nismo mogli nastaviti utakmicu. Nije na meni da govorim tko je kriv, a tko nije, to će odlučiti disciplinska komisija Uefe nakon mog izvještaja i izvještaja specijalnog promatrača za sigurnost – rekao je Been nakon prekida.

Srbima nije prvi put da su odgovorni za incidente dok igra reprezentacija. Protiv Hrvatske su prošle godine letjele stolice i palila se hrvatska zastava, ali Srbija je samo simbolično kažnjena sa 40 tisuća eura, iako se prijetilo da će biti možda i izbačena. U susretu mlade reprezentacije s Engleskom 2012. godine izbio je rasistički incident i Srbija je kažnjena utakmicom bez gledatelja i sa 80 tisuća eura.

Najdrastičnije je Srbija prošla 2010. godine nakon utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, kad su njezini navijači u Genovi napravili nerede. Susret je registriran sa 3:0 u korist Talijana, Srpski nogometni savez morao je platiti 120 tisuća eura kazne i Srbija je odigrala susret bez gledatelja. A bila je i pod uvjetnom kaznom dvije godine, koju su prekršili protiv Engleske U21 i zato su i tad kažnjeni s utakmicom bez gledatelja.

Incidenti koje su napravili navijači Crvene zvezde Partizana su toliko česti da ih je teško pobrojiti, ali dovoljno je spomenuti kazne dobivene u ovoj godini. Naime, prvak Srbije nije kažnjen zbog svojih Delija, nego zbog kršenja pravilnika o licenciranju i financijskog fair-playa, a to ih je koštalo godinu dana igranja u Europi.

Partizan je pak zaigrao u Europi, ali su se protiv Tottenhama Grobari “proslavili” antisemitskom porukom zbog čega je klub kažnjen sa 40 tisuća eura i zatvaranjem dijela južne tribine jednu utakmicu.

Kad se sve to uzme u obzir, a posebno incidenti koje su navijači Srbije napravili u posljednjih nekoliko godina, sigurno je da UEFA neće imati milosti. Uostalom, njezin predsjednik Michel Platini u više ih je navrata prozivao (zajedno s Hrvatima) te upozoravao da će svaki sljedeći incident biti drastično kažnjen. Drugačije očito ne ide.

Istina, Albanci su provocirali, ali provokacije su bile očekivane. Bespilotna letjelica na stadionu ipak je prvenstveno propust organizatora jer nevjerojatno je da se tako nešto moglo izvesti. Što da je za letjelicu bila spojena bomba? To sve ide na dušu organizatoru, baš kao i nedopustiva utrčavanja na teren i napadi na igrače Albanije.

IZVOR: Večernji list

FOTO: StarSport

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.