Njemačka pripravna: Napravite zalihe hrane, mogući su napadi

Njemačka vlada bi na sjednici u srijedu trebala donijeti koncept civilne zaštite.

U vrijeme Hladnog rata, DDR-a i sve do pada Berlinskog zida često su zavijale sirene, oglašavali su se alarmi i održavale vježbe za slučaj opasnosti. Nakon pada Berlinskog zida odluku o korištenju sirena donose savezne pokrajine.

No svijet zadnjih godina više nije siguran, zaključila je njemačka vlada i odlučila, prvi put od 1989. godine da njemačko ministarstvo unutarnjih poslova donosi strategiju za civilnu obranu. Koncept je napisan na 69 stranica. U njemu se navodi da je napad na njemački teritorij malo vjerojatan, no ipak su odlučili građanima dati smjernice u slučaju da dođe do terorističkog napada, prirodne katastrofe ili pak rata.

Građani bi ubuduće trebali imati zalihe hrane i vode za deset dana, piše FAZ.

Nakon što njemačka vlada donese strategiju, ministar unutarnjih poslovaThomas de Maizière trebao bi detalje prezentirati javnosti. Prema informacijama koje su ranije izašle u javnost, građani bi trebali u slučajevima napada i katastrofa biti sposobni zaštiti sami sebe prije nego vlasti reagiraju. Trebaju se tako sami pobrinuti da imaju dovoljno hrane, vode, energije i gotovine za deset dana. Još 2012. Bundestag je dao nalog da se napravi takva strategija.

izvor:24sata

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.