Nobelova nagrada Organizaciji za zabranu kemijskog oružja

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja. Odbor Nobelove nagrade izvijestio je da su toj organizaciji dodijelili nagradu zbog svojih nastojanja da se eliminira kemijsko naoružanje. Ženevskom konvencijom iz 1925. godine zabranjena je uporaba, a konvencijom iz 1992. i 1993. godine proizvodnja i skladištenje takvog oružja.

Od tada je OPCW kroz inspekcije, uništavanje i na druge načine, radila na implementaciji te konvencije koju je do danas potpisalo 189 država. Iz Odbora pišu kako su konvencije i rad OPCW-a doveli do toga da se korištenje kemijskog oružja smatra tabuom pod međunarodnim pravom.

Ističu kako su nedavni događaji u Siriji, gdje je ponovno korišteno kemijsko oružje, pokazali da treba pojačati napore da se ono uništi. Neke države još uvijek nisu članice OPCW-a, a neke nisu poštovale rok koji je bio u travnju 2012. godine do kada su trebali uništiti svoje kemijsko oružje. “To se posebno odnosi na SAD i Rusiju”, izvijestili su iz Odbora.

Nobelova nagrada za mir, u novčanoj vrijednosti od 1,25 milijuna dolara, bit će dodijeljena na svečanosti u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijaca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu.

Dobitnika nagrade sat vremena prije službene dodjele objavila je Norveška radio-televizija. Taj medij ima reputaciju da unaprijed točno objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir. I prošle je godine jedan sat prije objave Odbora za dodjelu Nobela iz Osla proglasio da će nagradu dobiti Europska unija.

Izvor: Večernji list/HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.