Norveška odolijeva luksuzu: Pametni, skromni bogataši

Okružen planinama, smješten na obali fjorda koji oduzima dah, Bergen, drugi najveći norveški grad, čista je razglednica. Kao jedan od velikih centara naglo rastuće proizvodnje nafte i plina, Bergen je takođe bogato mjesto. Ali vrlo različit od nekog slično bogatog grada. Nema skupih automobila sa zatamnjenim staklima, nema dućana sa dizajniranim torbama, nema redova ispred ekskluzivnih noćnih klubova.

Dok ostale zemlje kojima je nafta “udarila u glavu” troše pare, Norveška svoj novac i dalje ulaže u razvoj. Riječ je zapravo o fondu vrijednom 800 milijardi dolara koji posjeduje jedan posto svjetskih dionica, a dovoljno je velik da svakog građanina napravi milionerom, u norveškim krunama. U suštini je riječ o gigantskoj štednoj knjižici.

A i većina Norvežana zadovoljna je s onim što ima. Prema istraživanjima Norveška je jedna od najsretnijih zemalja na svijetu.

“Morali smo uložiti puno novca prije nego bi se nešto moglo potrošiti”, kaže profesor Aleksandar Cappelen, iz norveške School of Economics, objašnjavajući zašto je zemlja očigledno uspjela izbjeći zamke koje sobom nosi veliko bogatstvo.

“U drugim zemljama naftu je puno lakše izvući, tako da se novac dobija odmah. Mi smo odmah bili svjesni da je zarada ‘na duge staze’”, kaže profesor Cappelen.

Povjerenje u Vladu

Dakle, u Norveškoj nema rasipanja, unatoč bogatstvu. Zapravo, manje od četiri posto ekstra dobiti potrošeno je na projekte javne potrošnje. Postoji nekoliko razloga, zbog kojih je Norveška sretna zemlja koja uspijeva sačuvati svoje bogatstvo i odoljeti iskušenjima luksuznog života.

“Da bi takav sistem funkcionirao, mora postojati veliki stupanj povjerenja”,  kaže prof. Cappelen. “Morate imati povjerenja da novac neće biti zloupotrijebljen, da neće biti potrošen na način koji vam se ne sviđa!”

Norvežani imaju povjerenja u svoju vlast. Kao rezultat socijaldemokratske vlasti koja poštuje ravopravnost nastalo je homogeno društvo s visokom razinom povjerenja. Na pitanje – je li Norveška bogata zbog velikog povjerenja svojih građana, ili su Norvežani povjerljivi jer su bogati, Aleksandar Cappelen kaže da je u pitanju oboje.

“Visoka razina povjerenja olakšava ekonomski rast”, odgovara profesor Škole za ekonomiju.

Ali naftni boom ima svoj skori kraj, šta poslije toga?

“Norveška je privreda u vrlo dobroj situaciji. Intenzivno radimo na postupnoj smjeni tokom sljedećih nekoliko godina”, rekao je norveški ministar financija Siv Jensen.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

IZVOR/FOTO: slobodnaevropa.org

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.