NOVI VELIKI POTRES Izbezumljeni građani u općoj panici, aktivirane nove snježne lavine na Mt. Everestu

Već dobrano razrušeni Nepal u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu (ujutro po hrvatskome) pogodio je novi snažan potres. Tlo se, prema preliminarnom izvješću američke geološke službe USGS, treslo magnitudom 6.7, a uspaničeni građani u glavnom gradu Katmanduu su uz veliku vrisku počeli trčati u potrazi za nekim većim otvorenim prostorom, na kojemu ne prijeti novo urušavanje objekata.

Novinska agencija AFP javlja da je novi potres pokrenuo još jednu veliku snježnu lavinu na Mount Everestu, a podrhtavanje se i ovoga puta osjetilo sve do indijske prijestolnice New Delhija.

Hipocentar podrhtavanja bio je na dubini od tek 10 kilometara te se u radijusu od 50 kilometara očekuju nove štete.

 Zasad nema podataka o eventualno novim žrtvama, no prema posljednjim informacijama, od posljedica prvog potresa, koji je tlo zanjihao magnitudom 7.8, život je izgubilo više od dvije tisuće, a ozlijeđeno je oko pet tisuća ljudi. Očekuje se da će brojke rasti, s obzirom na izrazuito loše arhitektonske standarde u Nepalu zbog čega gotovo da nema objekta u epicentralnom području koji nije pretrpio oštećenje.

Zanimljivo je da je skupina vodećih seizmologa prije samo tjedan dana boravila na velikom simpoziju u Nepalu nastojeći utvrditi što bi trebalo sve učiniti kako bi se izbjegla katastrofa koja je ovu siromašnu zemlju upravo pogodila. Naravno, potrese nije moguće predvidjeti pa ni seizmolozi i drugi eksperti nisu znali što će se za tjedan dana dogoditi, no znali su da državi prijeti golemo podrhtavanje, s obzirom da se prije 80-ak godina našla na meti jednog takvog potresa, koji je tada uništio dobar dio Katmandua.

IZVOR: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.