Obama zagovara udar na Siriju, britanski parlament protiv

Britanski parlament je odbacio prijedlog kojim se podržava vojna akcija u Siriji odražavajući duboke podjele glede uporabe sile da bi se kaznio predsjednik Bashar al-Assad koji je kako vjeruju zapadne vlade upotrijebio kemijsko oružje protiv civila.

Američki dužnosnici priznali su u četvrtak kako nemaju odlučujući dokaz da je Assad osobno naredio prošlotjedni napad otrovnim plinom, a neki saveznici upozoravaju kako vojna akcija bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda riskira pogoršanje stanja.

Najviši sigurnosni dužnoci predsjednika Baracka Obame trebali bi informirati Kongres, ali bilo kakva intervencija izgleda da će biti odgođena barem dok UN-ovi istražitelji ne naprave izvješće nakon što u subotu odu iz Sirije.

Odbacivanje britanskog parlamenta uglavnom simboličkog prijedloga premijera Davida Camerona kojim bi načelno bila odobrena akcija podložna još jednom glasovanju neuspjeh je za Obamine napore da izgradi koaliciju za akciju.

Cameron je nakon glasovanja od 285 protiv i 272 za rekao kako neće preći preko volje parlamenta i odobriti takvu akciju rekavši kako je jasno da parlament ne želi vojni udar na Siriju da bi se kaznila za uporabu kemijskog oružja te da će postupati u skladu s tim.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nagovijestio je prije glasovanja britanskog parlamenta da bi Sjedinjene Države mogle djelovati same.

– Kada predsjednik odluči o primjerenom odgovoru…i bude potrebno pravno opravdanje kako bi se podržala takva odluka mi ćemo ga sami donijeti – rekao je Earnest.

Bijela kuća je istaknula kako će bilo kakva akcija biti »veoma zasebna i ograničena« i ni na koji način usporediva s iračkim ratom.

Sjedinjene Države i njezini saveznici nemaju odlučujući dokaz da je Assad osobno naredio napad na četvrt Damaska koju drže pobunjenici u kojem je ubijeno stotine ljudi, rekli su američki sigurnosni dužnosnici.

U tajnim obavještajnim procjenama i još neobjavljenom izvješću koje rezimira američke obavještajne podatke o navodnom plinskom napadu 21. kolovoza američke su agencije izrazile snažno uvjerenje da su snage sirijske vlade izvele ovaj napad te da stoga Assadova vlada snosi odgovornost, rekli su američki sigurnosni dužnosnici.
Sirija niječe krivnju za plinske napade i kaže kako su ih počinili pobunjenici. Washington i njegovi saveznici tvrde da ovo poricanje nije vjerodostojno.

IZVOR: Hina, Novi list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.