ODLAZAK PETRA SKOUMALA: Umro autor glazbe kultnog crtića ‘A je to’

U Pragu je u nedjelju, 28. rujna u 76. godini nakon duge i teške bolesti umro češki skladatelj Petr Skoumal, autor glazbe za brojne igrane i crtane filmove, među njima i za svjetski popularni crtani film ‘A je to’.

Skoumal je rođen 7. ožujka 1938. u Pragu gdje je završio konzervatorij i vrlo rano se posvetio pisanju scenske glazbe. Radio je i kao kazališni režiser i dramaturg, a zajedno s Janom Vodňanskim bio je autor mnogih parodijskih scenskih kolaža, zbog čega mu je nakon gušenja Praškog proljeća bilo zabranjeno djelovanje na radiju i televiziji pa se posvetio filmskoj glazbi.

Crtanu seriju ‘A je to’ (u prijevodu ‘I to je to’) stvorili su 1976. češki animatori Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek i proizvedena je u Slovačkoj, jer je u Češkoj bila politički nepodobna. Zbog nespretnog ponašanja dvojice likova (Pata i Mata, pa mnogi crtić nazivaju njihovim imenima), autorima je predbačen nedostatak socijalističke svijesti, a sporno je čak bilo i to što likovi nose crvenu i žutu majicu, što je protumačeno kao aluzija na SSSR (crveno) i Kinu (žuto). 

Simpatična i lako pamtljiva glazba Petra Skoumala koja prati zgode dvojice majstora koji i najjednostavnije probleme rješavaju na najneobičniji način svakako je doprinijela popularnosti ovog crtića. ‘A je to’ zapravo je jedno veliko i humoristično ‘ne’ zagovorima tipa: sam svoj majstor ili uradi sam. Iz ovog crtića jasno je da ponekad naprosto jednostavnije (i bezbolnije) pozvati u pomoć majstora od zanata.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Znh5hBb4-GI[/youtube]

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.