Odobren novi lijek za migrenu, uzima se samo jednom mjesečno

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u četvrtak puštanje u promet na američko tržište novog lijeka farmaceutske tvrtke Amgen Inc koji bi trebao spriječiti pojavu migrena kod odraslih osoba.

Lijek Aimovig, koji si u obliku injekcije pacijent daje sam jednom mjesečno, koštat će 6900 dolara godišnje, objavila je tvrtka.

Aimovig je prvi u novoj generaciji lijekova čiji je cilj spriječavanje migrene utjecajem na peptid CGRP koji je uključen u procese koji započinje teške migrene poput širenja krvnih žila u mozgu, prenosi Život i stil.

Farmaceutske tvrtke među kojima i Teva, Eli Lilly i Alder Biopharmaceuticals razvijaju slične lijekove.

U tri zasebna istraživanja koja su obuhvatila pacijente s kroničnom migrenom ili povremenim epizodama, oni koji su primali Aimovig zabilježili su jedan do 2,5 dana manje mjesečno s migrenom u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije primala nikakav lijek, naveo je FDA.

Najčešća nuspojava bile su lokalne reakcije na mjesu uboda injekcije i zatvor.

Amgden ističe da lijekovi za prevenciju mogu biti opcija za oko osam milijuna Amerikanaca koji pate od migrena.

Sadašnji preventivni lijekovi za migrenu uglavnom su generički i radi se o prenamijenjenim lijekovima iz skupine antidepresiva ili lijekova za povišeni krvni tlak.

Allerganove injekcije Botox odobrene su za pacijente koji pate od 15 ili više migrena mjesečno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.