Odšteta za pogrešku liječnika u Sloveniji 845 tisuća eura

Liječnik u rodilištu u Postojni zanemario je to što je rodilja imala uputnicu za carski rez i porod proveo na klasičan način. Majci je puknula maternica, dijete je preživjelo, ali s teškim oštećenjima. Pa ne može samostalno sjediti niti jesti, živi u invalidskim kolicima, ima i teži oblik epilepsije.

Nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa, dosuđena je jedna od rekordnih odšteta u Sloveniji za liječničku pogrešku, čak 845 tisuća eura po nepravomoćnoj presudi. Od toga je glavnica 500 tisuća eura, a ostatak su kamate.

Liječnik koji je vodio porod navodno je rekao rodilji da carski rez mora posebno platiti. Tako je porod proveden klasično, ali se zakomplicirao, liječnik je plod vadio vakuumom, maternica majke je puknula, a dijete ostalo teški invalid. Prema istraživanjima, pacijenti stradaju najviše zbog tehničke pogreške, zatim zbog pogrešne dijagnoze te propusta u kojem pacijent bude ozlijeđen, a na zadnjem mjestu je kriva terapija i neispravan uređaj.

Broj liječničkih pogrešaka raste, kao i broj sudskih procesa i odšteta pacijentima. U Hrvatskoj se raspravljalo i o tome zašto samo liječnici, za razliku od drugih profesija, kazneno odgovaraju za pogreške u poslu.

IZVOR: vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.