On je ‘hijena’: Roditelji plaćaju da spava s njihovim kćerkama

Eric Aniva je takvozvana ‘hijena’, muškarac koji spava s djevojčicama za novac, kao dio ritualnog čišćenja. Otkrio je da svaki put dobije tri funte od roditelja i da je to standardna praksa u južnom Malaviju i da žene trebaju sudjelovati u čišćenju u raznim razdobljima u životu npr. ako im umre muž ili ako pobace.

Najšokantnije od svega je što na to čišćenje i spolne odnose s ‘hijenama’ tjeraju i djevojčice, prije puberteta (nakon prve mjesečnice). To rade kako bi “očistili djevojčicu da ne inficira roditelje i ostatak zajednice”.

 

https://youtu.be/2wKnY4rkREg

 

Za spolne bolesti bolesti se ne brinu – tradicija zabranjuje prezervative jer se za ‘hijene’ vjeruje da se oni ne mogu zaraziti zbog njihovog statusa i morala. Djevojčice čak šalju i u kampove “kako bi se naučile seksati”. Rezultat svega toga je visok rizik od trudnoće i raznih spolnih bolesti, uključujući i smrtonosni HIV. Smatra se kako jedna od deset osoba u Malaviju ima HIV.

U intervjuu koji je dao za BBC rekao je da je spavao s više od 100 djevojčica i žena.

– Većinom su to djevojčice školske dobi 12-13 godina. Ali meni su draže starije žene. Sve djevojke vole što sam hijena. Ponosne su i govore drugim ljudima da sam ja pravi muškarac i da znam zadovoljiti ženu – rekao je Eric.

Eric krije da je HIV pozitivan 

Najgore od svega je što je Eric HIV pozitivan i što to krije od roditelja djevojčica kojima “pruža usluge”.

Premda su vlasti protiv ove prakse, nema službenog zakona koji bi ih zaštitio.

– Nećemo progoniti ove ljude. Ali ćemo im dati informacije koje bi trebali usvojiti i promijeniti tu praksu – rekao je dr May Shaba, tajnik Ministarstva spolova i socijalne skrbi.

Starješina zajednice Chrissie tvrdi da ne vidi ništa loše u njihovoj tradiciji: “Ako pogledate na današnje društvo, vidjet ćete da djevojke nisu odgovorne. Mi učimo naše djevojke da ne skrenu s puta i da budu dobre žene. Tako da im se ništa loše ne dogodi”, rekao je starješina.

Naravno, nisu sve žene ‘oduševljene’ ovom praksom. Fanny, Ericova žena, objasnila je da mrzi tu praksu i da se nada da će prestati.

– Ne želim da se to više događa. Prisiljene smo spavati s hijenama. Nemamo izbora i to je tako tužno.

 

izvor:24sata

foto: Lorenzoni, Daniela

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.