ONLINE ZARADA: Jeste li dva sata dnevno na fejsu? Evo kako možete zaraditi do 700 kuna mjesečno

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dobrih ideja je mnogo, ali samo se rijetke pretvore u projekt vrijedan pažnje. Od ideje do start-upa put je zavojit i zahtijeva obilje predanosti, znanja, strpljenja, organizacije i timskog rada, a da bi start-up postigao svoj istinski cilj, odnosno postao uspješan biznis, uza sve nabrojeno potrebna je i pozamašna financijska injekcija koja će projektu dati krila. Engleski izraz start-up posljednjih je godina ušao i u naš vokabular, osobito među mladim tehnološkim talentima. Pojednostavljeno, on se odnosi na kompaniju u svom idejnom stadiju, koja ne mora nužno biti registrirana kao službena kompanija, niti imati poslovni prostor, djelatnike ili upravu. Jedini uvjet koji mora ispunjavati kako bi se smatrala start-upom jest da bude vezana uz tehnologiju. Start-up se obično rađa kao timski rad nekoliko mladih ljudi koji se po finalizaciji svoga projekta aplikacije, video igrice, robota, kompjuterskog programa izlažu tržištu investitora. Ako je ideja dobra i rođena “pod sretnom zvijezdom”, zapazit će je pokoji velikodušni investitor i uz katkad višemilijunsku pozamašnu injekciju ona će uskoro postati dio naših iPada, iPhonea i kućanstava.

Londonski Tech City

Ovo je željeni scenarij gotovo svake mlade osobe koju nalazim u jednom od radnih prostora londonskog Tech Citya, britanskog odgovora na Silicijsku dolinu koji je u posljednjih nekoliko godina postao klaster start-up poduzetnika.

Jedna od njih je Shruti Malani Krishnan, suosnivačica start-upa Powr of You koja među sastojke koktela uspjeha ubraja i strast. “Strast za nekom idejom je ono što će napraviti veliku razliku. Ako tim vjeruje u ono što radi, njihova strast će ih tjerati da neprestano rade na inovaciji i prilagodbi poslovnih modela kako bi postigli uspjeh”, govori Shruti.

Shruti je rođena u Indiji, no kao djevojčica se s roditeljima iz Kalkute preselila u Sjedinjene Američke Države. Ako je obitelji Malani cilj bio pronalaženje boljih prilika, to su i ostvarili, budući da su Shruti i njezin brat Keshav po završetku školovanja u Londonu i Sjedinjenim Američkim Državama oboje ostvarili zavidne karijere, najprije u konzultantskim vodama, a danas kao vlasnici Powr of You.

“Konzultantski posao je najbolji učitelj, on nas je pripremio ne samo da se dosjetimo start-upa nego da ga pretvorimo u biznis”, govori Shruti. Kao konzultanti, naime, Shruti i Keshav shvatili su da mnoge kompanije zarađuju velike iznose isključivo na temelju podataka koje dobivaju od korisnika web-stranica, osobito društvenih mreža koje imaju pristup golemoj količini podataka o našim navikama, preferencijama i kretanjima. “Pitali smo se – ako postoji cijeli jedan poslovni sustav koji zarađuje na podacima koje im, najčešće nesvjesno, ustupamo mi korisnici, zašto ne bismo i mi korisnici od toga imali financijske koristi?” govori Shruti.

Korist za korisnike i kompanije

Tako je nastao Powr of You, platforma koja omogućava korisnicima Facebooka, Twittera, LinkedIna i drugih socijalnih mreža da zarađuju novac.

Sigurno ste primijetili da ako preko svoje Google tražilice tražite, primjerice, aviokarte za Dubai, već za nekoliko minuta će se na vašem Facebook profilu ili u e-mail pretincu pojaviti oglasi za hotele i restorane u Dubaiju. Ovakav oblik takozvanog ciljanog marketinga baziran je na informacijama koje sustav prikuplja dok mi surfamo internetom. Postoje mnogi načini na koji kompanije prikupljanju naše osobne podatke kroz aplikacije na našim pametnim telefonima, a koje im omogućuju pristup našim fotografijama, kontaktima, porukama, bilješkama i slično, preko naših Facebook, Twitter i Instagram profila i svih online servisa kojima ustupamo svoje podatke kako bismo im pristupili. Ako mislite da se to ne odnosi na vas, Shruti upozorava: “Ako ste ikada surfali internetom, vrlo je malo vjerojatno da specijalizirane marketinške kompanije nisu iskoristile vaše virtualne profile za svoja istraživanja i ciljano oglašavanje. Već samo unos vašeg imena ili e-mail adrese omogućava im da slože korisnu slagalicu. Sve se to događa iza kulisa i najčešće bez našeg znanja. Znate li onu rečenicu “Slažem se” na koju morate kliknuti kako biste pristupili nekoj online usluzi ili nastavili s preuzimanjem neke aplikacije bez da ste toga svjesni, složili ste se s time da razne kompanije imaju pristup vašim podacima”, govori Shruti. U svijetu u kojem ovisimo o online sadržaju kao o jednoj od osnovnih ljudskih potreba za preživljavanje to je možda postalo nemoguće izbjeći, ali Powr of You omogućava da čitav sustav bude barem malo više fer te da od njega koristi imaju svi, i korisnici i kompanije.

Sustav je vrlo jednostavan na stranici www.powrofyou.com samo nekoliko klikova spaja nas sa web-stranicama koje ionako svakodnevno koristimo i na taj način ulazimo u sustav koji će generirati naše online navike, interese, mrežu sve ono što je zanimljivo kompanijama u kreiranju novih proizvoda i oglašivačkih metoda. “Mi monetiziramo vaše podatke. Sve su informacije anonimne, dakle nitko nikada neće znati da se one odnose na vas. Za informacije koje dajemo kompanijama mi dobivamo novac, koji potom dijelimo s vama. Važno je shvatiti da vaši osobni podaci imaju vrijednost i mi želimo da shvatite njihovu vrijednost i moć”, objašnjava Shruti.

Kako bismo bolje shvatili način na koji Powr of You koristi naše podatke, Shruti daje primjer kompanije koja od njih tražu informacije o studentima iz Hrvatske u dobnoj skupini između 18 i 25 godina. Powr of You pristupit će svojoj bazi, pronaći korisnike koji odgovaraju traženoj skupini te skupiti sve podatke i učiniti ih anonimnima prije nego što ustupe klijentu podatke koji su im potrebni. To će biti informacije o tome koliko vremena korisnici provode na određenim web-stranicama, na primjer, ili u koje doba dana su najaktivniji na internetu. Kad od klijenta prime uplatu za usluge sakupljanja informacija, novac dijele s korisnicima koji su svojim podacima bili dijelom istraživanja. “Mi već radimo s dvije velike medijske agencije i u pregovorima smo s drugim velikim kompanijama. Bogatstvo podataka kojima raspolažemo je vrlo moćno i kompanije to znaju. Jedino što nam preostaje jest uvjeriti korisnike kolika je vrijednost njihovih osobnih podataka”, govori Shruti.

Anonimnost

U njihovoj mreži korisnika oni predaniji mogu zaraditi i do stotinjak dolara mjesečno. Dakako, zarada ovisi i o tome kojoj skupini korisnika pripadaju, odnosno koliko je ona popularna među klijentima, a to varira od klijenta do klijenta, od upita do upita. “Ono što je važno shvatiti jest da nakon što postanu dio naše mreže korisnici ne moraju raditi ništa više nego što su do sada radili – koristiti svoje omiljene web-stranice i društvene mreže te im pristupati kada god žele. Sve ostalo je na nama. I mi jamčimo anonimnost”, govori.

Powr of You nedavno je odabran u ekskluzivnu skupinu start-upa BBC-jeva laboratorija čime će u idućim mjesecima usko surađivati s britanskim medijskim gigantom. “Rad s BBC-jem velika je prilika i za nas i za njih, jer će im suradnja s nama dati uvid u navike njihovih gledatelja čime će moći bolje prilagoditi sadržaj.

Osim toga, počinjemo raditi i s takozvanim tržištima u nastajanju, kao što su Brazil, Rusija, Indija i Kina potencijal je golem jer to tržište kompanijama ostaje enigma. Ipak, naš najveći uspjeh je entuzijazam koji osjećamo kod korisnika naših usluga koji prvi puta mogu na siguran način zarađivati, a da se ne pomaknu iz fotelja”, zaključuje Shruti.

izvor:jutarnji list


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.