Ovog nema ni u Hrvatskoj: Nevjerojatan opis posla dvojice službenika u Trumpovom uredu

Arhivski službenici u Ovalnom uredu američkog predsjednika, Reginald Young i Solomon Lartey imali su opis posla koji bi se teško pronašao i u Hrvatskoj državnoj službi. Naoružani selotejpom, spajali su i lijepili komadiće dokumenata koje je američki predsjednik Donald Trump poderao.

– Prolazimo kroz hrpe poderanog papira i lijepimo ih u cjelinu. Nekada su dokumenti poderani po sredini, a nekada u male komadiće poput konfeta. To je kao da slažete puzzle – priznao je Lartey.

Naime, zakonska je obveza čuvati i polagati sve predsjedničke dokumente u arhivu Bijele kuće. Budući da Donald Trump, prema riječima Larteyja, ima neobičnu naviku poderati službene papire nakon što ih pročita, a sva nastojanja uredskih savjetnika da doskoče toj Trumpovoj praksi nisu urodila plodom, administracija Bijele kuće nije imala izbora nego nekome prebaciti posao ‘čišćenja nered’. U suprotnom bi predsjednik Trump kršio zakon.

– Prozirnom ljepljivom vrpcom zalijepimo natrag sve poderane komadiće i kada je dokument gotov predajemo ga nadzorniku. Obnovljeni dokument se onda šalje u Nacionalnu arhivu gdje se adekvatno pospremi – opisuje Lartey svoj radni dan i službenu proceduru rukovanja dokumentima.

Lartey, koji će uskoro napuniti 55. godina, preko tri desetljeća radi kao državni službenik, s godišnjom plaćom od 65 tisuća dolara (412 tisuća kuna), što bi u mjesečnim primanjima bilo preko 30 tisuća kuna, ali u cijeloj se karijeri, tvrdi, nije susreo sa zadatkom da ljepljivom vrpcom spaja predsjedničke papire.

Kada se hrpa poderanih memoranduma, bilješki, pisama, pozivnica i ostalih papira koji su se našli u predsjednikovim rukama nagomilala, u pomoć je pozvan i Reginald Young. Deset godina mlađi analitičar za upravljanje zapisima koji je u administraciji Bijele kuće zaposlen preko dvadeset godina.

– Gledam u svojeg nadređenog i govorim ‘Jeste li vi ozbiljni?’. Zarađujemo preko 60 tisuća dolara na godinu, trebali bismo raditi nešto ozbiljnije. Ovaj je posao tek malo bolji o pražnjenja kanti za smeće – povjerio se Young novinaru nemalo iznenađen neuobičajenim zadatkom.

Prema njegovim riječima, administracijski je sustav za vrijeme Trumpa sušta suprotnost onomu za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

U međuvremenu, obojica, Lartey i Young dobili su iznenadne otkaze sa svoje pozicije, a iako iz Bijele kuće nisu htjeli komentirati Trumpovu naviku kidanja službene dokumentacije, oni tvrde da je još uvijek jedan odjel zadužen za lijepljenje poderanog papira, piše Novac.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.