Pala je odluka: Ronioci idu po 12 tajlandskih dječake i trenera

U tijeku je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine.

Spasioci su u prvim izjavama kazali da očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali da je moguće da se protegne i u sljedeći dan. No, nekoliko sati nakon početka akcije stigla je informacija da će sve potrajati barem dva do tri dana.

– Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju. Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak, kazao je u nedjelju prije početka opearcije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.

U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca, a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

– Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.