Panika u Španjolskoj – Četvero zaraženih ebolom!

Dužnosnici su rekli da su osim sestre hospitalizirani i njezin suprug, još jedan medicinar te putnik koji je bio u jednoj od zapadnoafričkih zemalja u kojima hara ebola. Oko 22 kontakata medicinske sestre je identificirano te su pod kontrolom, objavili su dužnosnici na današnjoj konferenciji za medije.

Podsjećamo, slučaj medicinske sestre je prvi slučaj zaraze ebolom u Europi i općenito izvan zapadne Afrike. Oboljela sestra je bila dio medicinskog tima koji je liječio španjolske misionare Manuela Garciju Vieja i Miguela Pajaresa. Njih su obojica vraćeni u domovinu i prevezeni madridsku bolnicu Carlosa III. pošto su se zarazili ebolom u zapadnoj Africi. Obojica su podlegla bolesti.

Sestra je u stabilnom stanju, a ostali članovi medicinskog tima koji je liječio svećenike pod nazdorom su.

Odmah nakon smrti drugog misionara, 25. rujna, ova madridska medicinska sestra je otišla na godišnji odmor.

Španjolski dužnosnici tvrde kako se počela osjećati bolesnom 30. rujna, a u ponedjeljak joj je dijagnosticirana ebola. No, još uvijek nije otkriveno gdje je provela godišnji odmor.

Španjolski dužnosnici tek moraju otkriti kako je sestra, koja nije imenovana, ali je u braku i ima dvoje djece, došla u kontakt s virusom.

Bolnica Carlosa III. inače provodi iznimne mjere sigurnosti na zaraznom odjelu, uključujući dva para zaštitnih odjela, rukavica i naočala.

“Istražujemo kako se profesionalna zdravstvena djelatnica zarazila”, rekao je Antonio Alemany, šef madridske primarne zdravstvene službe.

Garcia Viejo je bio u izolaciji tijekom liječenja i svi su slijedili strog protokol zaštite. Oboljela sestra bila je u njegovoj sobi samo dvaput, jednom nakon što je umro, rekao je Alemany.

Pacijenti su najzarazniji kad su u terminalnoj fazi, kada je unutarnje i vanjsko krvarenje najjače i kada dolazi do obilnog povraćanja i dijareje. Bolest, međutim, može imati i dug period inkubacije, do 21 dan, što znači da ljudi tjednima ne moraju biti svjesni da su zaraženi i ne pokazivati simptome.

Virolog Benjamin Neuman s britanskog fakulteta u Reading rekao je da su medicinari uvijek suočeni s rizikom kada brinu o pacijentima zaraženim ebolom bez obzira na mjere zaštite.

“Bolesnik zaražen ebolom proizvodi mnogo visoko infektivnog ‘otpada’, dok gubi tekućinu proljevom i povraćanjem”, rekao je. “Te tjelesne tekućine mogu imati milijune virusa Ebole, a za infekciju je dovoljan jedan”, naglašava.

Ne brinu sve zemlje jednako o prevenciji zaraze ebolom

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama najavio da će njegova administracija razraditi proširenu proceduru za utvrđivanje moguće zaraze kod putnika u zračnom prometu iz zapadnoafričkih zemalja i u samom SAD-u.

Važno je striktno poštivati postojeće procedure “ali ćemo također raditi na procedurama dodatne provjere putnika u zemljama pogođenima epidemijom i ovdje u Sjedinjenim Državama”, pojasnio je u ponedjeljak američki predsjednik.

Od putnika koji napuštaju zapadnoafričke zemlje pogođene epidemijom ebole, poput Liberije, Sijera Leonea i Gvineje, traži se da popune upitnik i odgovore na pitanja imaju li simptome poput vrućice i jesu li bili u kontaktu s nekim s dijagnosticiranom ebolom. U Liberiji provjeravaju i imaju li vrućicu.

Obama je i upozorio da neke druge zemlje ne ulažu dovoljno napora u suzbijanje bolesti na njezinom izvoru, u zapadnoj Africi.

“Bit ću iskren: iako smo vidjeli interes na strani međunarodne zajednice, druge zemlje nisu pojačale napore”, kazao je američki predsjednik. “Neke male zemlje zaista se trude, uvelike iznad svojih mogućnosti, dok neke velike zemlje ne čine dovoljno”, ustvrdio je Obama.

Vlasti i javnost u SAD-u pozorno prate vijesti o epidemiji nakon što je prije nešto više od tjedan dana ebola prvi puta dijagnosticirana na američkom tlu kod putnika koji je u SAD stigao iz Liberije. Pacijent Thomas Eric Duncan i dalje je u kritičnom stanju i hospitaliziran je u bolnici u Dallasu.

Nekoliko humanitarnih radnika koji su se zarazili ebolom u zapadnoj Africi prevezeni su u svoje domovine na liječenje. Posljednji je Norvežanin, koji se zarazio u Sijera Leoneu i danas bi trebao stići na liječenje u sveučilišnu bolnicu u Oslu.

Najmanje jedan medicinski radnik trenutačno se liječiu Njemačkoj, kao i jedan u Francuskoj. U SAD je prevezeno troje zaraženih humanitaraca i jedan novinar. Troje ih se dosad oporavilo.

Od izbijanja epidemije u ožujku ove godine od ebole je dosada u zapadnoj Africi umrlo 3.439 ljudi, po prošlotjednim podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Bolest se širi kontaktom s tjelesnim tekućinama oboljelog poput krvi ili sline.

IZVOR:Hina/Dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.