PAPA FRANJO OSUDIO KAPITALIZAM: ‘Bog će držati odgovornima robovlasnike današnjih dana’

CIUDAD JUAREZ – Papa Franjo rekao je u srijedu da zatvor nije jedino rješenje za nesigurnost, tijekom posjeta meksičkoj kaznionici u kojoj se nalazi 3.000 zatočenika, a koja je nekoć bila jedna od najopasnijih u Latinskoj Americi. rekao je u srijedu da zatvor nije jedino rješenje za nesigurnost, tijekom posjeta meksičkoj kaznionici u kojoj se nalazi 3.000 zatočenika, a koja je nekoć bila jedna od najopasnijih u Latinskoj Americi.

“Ponekad se čini da su zatvori tu kako bi onemogućili osobe da nastave činiti prijestupe, a ne da bi promovirali proces rehabilitacije”, rekao je Papa. Više zatvorenika popelo se na pozornicu i stisnulo mu ruku. Papu je u Ciudad Juarezu dočekalo mnogo ljudi, petog i posljednjeg dana njegova posjeta Meksiku, nakon čega je papamobilom krenuo prema zatvoru “Cereso 3”.

Papa Franjo također je u srijedu govorio pred meksičkim poslovnim ljudima, izrazivši kritiku na račun kapitalizma riječima da će Bog smatrati odgovornima “robovlasnike” koji iskorištavaju radnike.

“Protok kapitala ne može određivati protok ljudi”, rekao je na skupu na kojem su bili predstavnici poslodavaca i sindikata u Ciudad Juarezu, industrijskom gradu blizu El Pasa u Teksasu. U Ciudad Juarezu mnoge međunarodne kompanije imaju svoje tvornice koje izvoze robu u Sjedinjene Države. Papa je napao “prevladavajući mentalitet koji se zalaže za najveći mogući profit, odmah i pod bilo koju cijenu”, kao i “eksploataciju radnika kao da su objekti koji se trebaju iskoristiti i baciti”.

“Bog će držati odgovornima robovlasike naših dana”, rekao je.

Kasnije bi Jorge Bergoglio trebao služiti misu, na prostoru niti sto metara udaljenom od američke granice, na kojoj se očekuje oko 200.000 ljudi. Papa će se vjerojatno snažno založiti za prava imigranata u SAD-u. S američke strane, u El Pasu, postavljen je veliki ekran na stadionu koji može primiti oko 50.000 ljudi. Tijekom mise Papa će moliti za žrtve različitih formi nasilja u Meksiku.

Franjo od početka svog pontifikata traži da imigranti koji bježe od bijede, rata, vjerskog progona ili politike dobiju drugu šansu u zemlji koja ih primi.

Smješten na meksičkoj obali Rio Grande, prekoputa teksaškog El Pasa, Juarez je središnja točka migracije na sjever, kao i povratka deportiranih iz SAD-a nazad u Meksiko. Tijekom krvave borbe za vlast između suparničkih narkobandi od 2008. do 2010. Juarez je bio svjetska prijestolnica nasilja. Kriminal je od tada ipak nešto jenjao.

Papin posjet Ciudad Juarezu pomno se prati iz Sjedinjenih Država gdje je imigracija jedna od važnijih tema kampanje za Bijelu kuću. Donald Trump, koji se natječe za republikansku predsjedničku dominaciju, već je kazao da je Papa “vrlo politička osoba”.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.