Papa im došao u goste i žestoko ih ‘oprao’

Europsku eru filozofije i velikih ideja zamijenile su birokratske tehnikalije institucija Europske unije, izjavio je u papa Franjo u svom govoru u posjetu Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Papin govor bio je duboko kritičan naspram suvremene političke kulture. Europska unija je u opasnosti da postane viđena kao štetna za narode Europe, istaknuo je.

Nepovjerenje građana

“Posljednjih godina, kako se EU širila, nastalo je rastuće nepovjerenje građana prema institucijama, koje smatraju odvojenima i uključenima u uspostavu pravila koja se doživljavaju kao neosjetljiva na individualne nacije, ako ne i potpuno štetna”, rekao je papa.

“Velike ideje koje su nekad inspirirale Europu izgubile su svoju privlačnost i zamijenile su ih birokratske tehnikalije institucija”, poručio je.

Europom prevladava usamljenost, kako starijih ljudi prepuštenih samima sebi, tako i mladihbez posla, kao i useljenika koji su došli u potrazi za boljim životom, rekao je papa Franjo.

Posljednji put je u Strasbourgu ispred Vatikana govorio papa Ivan Pavao II, prije 26 godina.

Govor pape Franje jedanaest puta je prekinut pljeskom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.