PAPA: Lažni modeli koje šire masovni mediji nanose štetu obitelji

Rat je “majka” svakog siromaštva – rekao papa Franjo na audijenciji održanoj na Trgu svetoga Petra, tijekom koje je razmišljao o ranjivosti obitelji u takvim uvjetima života koji ju stavljaju u kušnju. Stoga je želja Svetoga Oca da se pomogne obiteljima u njihovu životu, unatoč siromaštvu i bijedi koje pogađaju osjećaje i veze.

Mnogo je danas problemâ koji obitelj stavljaju u kušnju, a za one koji žive na periferijama velikih gradova, kao i onih u seoskim područjima, prvi je problem siromaštvo. Papa je svoje misli, odmah na početku kateheze, upravio na siromaštvo, na stalno pogoršanje tih stvarnosti, koje su često otežane ratom. Rat je uvijek nešto strašno – rekao je Papa – Osim toga, posebno pogađa civilno stanovništvo, obitelji. Rat je doista majka svih oblika siromaštva; rat osiromašuje obitelj, otima živote, duše, i najsvetije i najdraže osjećaje – istaknuo je Sveti Otac.
Ipak, – primijetio je Papa – mnogo je siromašnih obitelji koje se trude dostojanstveno živjeti svoj svakodnevni život, pouzdajući se u Božji blagoslov.

Međutim to ne može opravdati naše ravnodušje; štoviše, činjenica da ima mnogo siromaštva treba povećati našu sramotu. U svakom slučaju, obitelj se, iako u takvim uvjetima, i dalje razvija i čak održava – koliko joj je to moguće – posebnu čovječnost svojih veza – istaknuo je Papa te dodao da ta činjenica uznemiruje planere blagostanja koji osjećaje, naraštaj, i obiteljske veze smatraju sporednom varijablom kvalitete života. Oni ništa ne razumiju! Mi bismo se, naprotiv, trebali pokloniti pred tim obiteljima koje su istinske škole čovjekoljublja koje spašavaju društva od barbarstva – istaknuo je papa Franjo.

Sveti je Otac stoga potaknuo da ne popuštamo pred ucjenama nasilja i novca, odričući se obiteljskih osjećaja. Do nove će građanske etike doći tek kada odgovorni za javni život preorganiziraju društvene veze, počevši od borbe protiv izopačene uvojnice obitelji i siromaštva, koja nas vodi u propast – rekao je Papa te primijetio da je pak s druge strane današnje gospodarstvo često specijalizirano u uživanju individualnoga blagostanja, ali pritom naveliko iskorištava obiteljske veze te tako pada u kontradikciju.

Neizmjerni rad obitelji nije, naravno, izražen u bilancama! Gospodarstvo i politika su, naime, u tom smislu – prema Papinim riječima – škrte u davanju priznanja. Ipak, unutarnje oblikovanje osobe i kruženje osjećaja u društvu upravo tamo imaju svoje uporište. Ako ga ukloniš, sve se ruši – kazao je Papa te istaknuo da nije tu pitanje samo o kruhu, nego i o obrazovanju, o zdravstvu. Dobro to znaju djeca, – primijetio je Sveti Otac – ona neishranjena i bolesna na raznim stranama svijeta, ili pak ona koja su lišena svega, kojima se oči sjaje iako su u školama napravljenima ni od čega, koja ponosno pokazuju svoju olovku i bilježnicu, ili pak s ljubavlju gledaju svojega učitelja ili učiteljicu.

Djeca doista znaju da čovjek ne živi samo o kruhu! I obiteljska ljubav; kada zavlada bijeda djeca trpe, jer žele ljubav, žele obiteljske veze – rekao je papa Franjo te stoga potaknuo nas kršćane da uvijek budemo blizu obiteljima koje siromaštvo stavlja u kušnju, i pozvao da mislimo na brojne očeve i majke bez posla, čija obitelj trpi, a veze slabe. Društvena bijeda pogađa obitelj, a katkada ju i uništava.

Nezaposlenost ili gubitak posla, ili pak njegova velika nestalnost, snažno utječu na obiteljski život, stavljajući odnose u veliku kušnju – rekao je Papa te spomenuo i uvjete života u najsiromašnijim gradskim četvrtima, probleme u prijevozu, kao i slabe socijalne, zdravstvene i školske usluge, koji stvaraju dodatne teškoće.

A da ne govorimo – dodao je papa Franjo o šteti koju obitelji nanose lažni modeli, koje šire masovni mediji, a koji se temelje na konsumizmu i kultu vanjštine. Oni – prema Papinim riječima – snažno utječu na najsiromašnije društvene slojeve i povećavaju raspad obiteljskih veza. Crkva je majka te stoga ne smije zaboraviti tu dramu svoje djece – istaknuo je papa Franjo te dodao da i ona ima biti siromašna kako bi postala plodna i kako bi odgovorila na toliku bijedu. Papa je stoga potaknuo na molitvu i na djelovanje, kako bi naše kršćanske obitelji bile protagonisti te revolucije obiteljske blizine, koja nam je sada tako potrebna.

Radio Vatikan

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.