Papa pustio suzu u Auschwitzu

Papa Franjo u tišini se danas pomolio za više od milijun žrtava nacističkog režima u Auschwitzu te ondje i pustio suze.

000_do7kb

Tijekom trećeg dana svog posjeta Poljskoj Papa Franjo je obišao Auschwitz i tako postao treći papa za redom koji je posjetio to mjesto. Umjesto govora ondje će voditi molitve za 1,1 milijun žrtava koncentracijskog logora, a sastat će se i s 12 preživjelih logoraša, piše Daily Mail.

000_do70h

Papa je u petak ujutro polako prošao ispod natpisa “Arbeit Macht Frei” na ulazu u logor gdje je pustio i suze, a potom su ga odveli do baraka zatvorenika gdje je na jednom mjestu dugo sjedio u tihoj molitvi. Kod logora ga je dočekalo oko 200 ljudi.

000_do7vd1

Posjet na dan kad je Kolbe osuđen na smrt

Molitvu je također održao i u ćeliji u kojoj je umro poljski svećenik Maximilian Kolbe nakon što se žrtvovao za jednog osuđenika. Papin posjet odvija se točno 75 godina nakon što je Kolbe osuđen na smrt.

Ovo je prvi od trojice papi koji su posjetili logor, a da nije vezan uz II. svjetski rat. Ivan Pavao II je sam bio Poljak i njegov narod je prošao pakao njemačke okupacije, a Franjin prethodnik Benedikt XVI. bio je u Hitlerovoj mladeži kao tinejdžer.

Papa je u Birkenau došao automobilom, vozeći se pored tračnica kojima su u logor smrti u željezničkim vagonima dovoženi ljudi koji su ondje zauvijek ostali.

Izvor: net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.