Temeljni resursi voda i plava ekonomija

Pauk u Strasbourgu predstavio Plan integralnog upravljanja obalnim područjem naše županije

Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, sudjelovao je na danas zaključenoj 37. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu u Francuskoj. Teme zasjedanja bile su usmjerene na pametne gradove i cyber-sigurnost, radne uvjete lokalnih izabranih predstavnika, pravednu raspodjelu poreza u prekograničnim područjima, uporabu jezika od strane lokalnih i regionalnih vlasti,te zaštitu interno raseljenih osoba.

Kongres je započeo temom očuvanja demokracije u lokalnim i regionalnim zajednicama kao stupovima društva. Ove se godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Londonskog ugovora kojim je uspostavljena institucija Vijeća Europe.

– Gledajući unazad, vidimo da je demokracija u Europi prošla kroz mnoge izazove, ali veće jedinstvo država članica dalo nam je priliku za trajni mir na kontinentu. S obzirom na velik doprinos koji je glavna tajnica Marija Pejčinović Burić dala kroz svoju dugogodišnju karijeru u pozicioniranju Hrvatske u europskoj obitelji, vjerujem da je njeno imenovanje na ovu važnu funkciju prilika za još užu suradnju s Vijećem Europe i isticanje interesa Republike Hrvatske – poručio je Pauk.

Ministar uprave Ivan Malenica zaključio je plenarno zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, predstavivši reformu javne uprave kojom se poslovi ureda državne uprave povjeravaju županijama.

– Europska povelja o lokalnoj samoupravi jedan je od ključnih instrumenata Vijeća Europe koji je Hrvatska ratificirala. Lokalna samouprava pomaže osigurati sklad između građana kao pojedinaca i njihovih institucija te između lokalnih vlasti i središnje vlasti – rekao je ministar Malenica te istaknuo važnost središnjeg državnog portala koji je postao servis za sveobuhvatno javno informiranje, počevši od sustava e-pošte javnih usluga, administrativnih postupaka i civilne registracije, kao i nacionalni sustav identifikacije i autentifikacije.

Župan Goran Pauk sudjelovao je u raspravi o ulozi regija u implementaciji Ciljeva održivog razvoja te je na primjeru iz Šibensko-kninske županije, prezentirao kako je ispunjen cilj 13 – Odgovor na klimatske promjene.

– Obalni plan predlaže viziju poželjne budućnosti obalnog područja Šibensko-kninske županije, kao i ključne politike i mjere upravljanja. Glavni joj je fokus prilagodba na klimatske promjene, upravljanje obalnim vodama i održivi  prostorni razvoj. U budućnosti želimo ponuditi platformu za održivi razvoj obalnog područja Šibensko-kninske županije koja se temelji na vodi kao njezinu temeljnom resursu, plavoj ekonomiji i pametnoj specijalizaciji – istaknuo je Goran Pauk.

Za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem kao primjer akcije za prilagodbu klimatskim promjenama, Šibensko-kninska županija dobila je ‘Mediterranean Climate Change Adaptation Award’ na 4. Europskoj konferenciji o prilagodbi upravljanja obalnim područjem, koja se održala u svibnju u Lisabonu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.