Pistorius za ubojstvo djevojke osuđen na pet godina zatvora

Južnoafrički paraolimpjac Oscar Pistorius osuđen je na ukupno pet godina zatvora za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Također, dobio je i tri godine uvjetne kazne za pucnjavu u restoranu Tasha u Johannesburgu.

– Svaka druga kazna koja ne uključuje zatvor poslala bi krivu poruku u javnost, dok preduga zatvorska kazna ne bi bila prikladna zbog manjka milosti – rekla je sutkinja Thokozile Masip.

– To je pravedno – prva je reakcije na presudu June Stenkamp, majke ubijene Reeve. S njom se slaže djevojčin otac, Barry Steenkapm.

– Jako sam zadovoljan kaznom – rekao je Steeenkamp.

Pravni tim osuđenog sportaša smatra kako bi Pistorius trebao odslužiti 10 mjeseci u zatvoru nakon čega bi mogao biti prebačen u kućni pritvor. S tim se ne slaže tužiteljstvo. Prema njima bi Pistorius morao odslužiti jednu trećinu kazne, tj. 20 mjeseci. Tek bi se nakon tog vremena mogao razmotriti kućni pritvor.

Podsjetimo, Pistorius je prošlog mjeseca proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, dok je optužba za ubojstvo s predumišljajem odbačena.

Sutkinja Thokozile Masipa je prošlog mjeseca kazala da se Pistorius ponašao nemarno kad je upucao djevojku Reevu kroz vrata kupaonice, ali da je vjerovao kako “puca u uljeza”.

Pistorius je tijekom suđenja tvrdio da nije htio ubiti djevojku na Valentinovo prošle godine, kazavši da ju je upucao greškom.

Sutkinja je kazala da tužitelji nisu uspjeli dokazati njegovu namjeru da ubije Reevu.

 

IZVOR: jutarnji.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.