Pobuna u Kanadi zbog ‘jeftinih’ radnika iz Hrvatske

Više od 60 kanadskih radnika na jednome naftnom projektu u Alberti, u Kanadi, nedavno je dobilo otkaz bez ikakvog objašnjenja, da bi naknadno doznali da će ih zamijeniti “jeftini radnici iz Hrvatske” koji su već u tom trenutku prolazili obuku, pišu kanadski mediji. Slučaj je podigao veliku prašinu jer su radnici, navodno iz Hrvatske, dovedeni u sklopu vladinog programa za pomoć djelatnostima u kojima postoji nestašica radnika, no izgleda da je naftna kompanija odlučila pomoć lokalnih vlasti iskoristiti da si smanji troškove. Ministarstvo rada Alberte je najavilo istragu.

Naime, sindikati kažu da su kanadski radnici plaćeni 36 dolara na sat, dok su Hrvati za isti posao trebali dobiti 18 dolara, odnosno oko 100 kuna na sat. Što je za hrvatske prilike još uvijek vrlo dobra satnica.

Kompanija je objavila da će uzeti natrag otpuštene Kanađane, a da su privremeni strani radnici trebali biti dodijeljeni drugim projektima.

Kanadski sindikati upozoravaju da mnoge kompanije zlorabe programe izdavanja privremenih radnih dozvola kako bi se domogle jeftinijih radnika, kojima plaćaju i 50 posto manje dnevnice.

IZVOR: Sudbury Star|Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.