Potres u Sjevernoj Koreji, Kim Jong-un izveo novi nuklearni test?

Potres magnitude 3,4 stupnja po Richteru zabilježen je u Sjevernoj Koreji, na udaljenosti od 50 km od mjesta posljednjeg testiranja atomske bombe, piše Index.hr.

Kako javlja BBC, potres se osjetio u provinciji Sjeverni Hamgjong, na području na kojem Sjeverna Koreja izvodi nuklearna testiranja i na kojem su i tijekom posljednjih testiranja zabilježena podrhtavanja tla.

Kineski seizmolozi kažu da sumnjaju na novu eksploziju, jer je epicentar otprilike na istom mjestu kao i umjetni potres izazvan 3. rujna, ali Južna Koreja tvrdi da bi se moglo raditi o prirodnom potresu. Dubina potresa nula km, isto kao što je bio slučaj pri navedenom umjetnom potresu.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja izvela je svoj šesti nuklearni test 3. rujna. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegova komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

Dok je umjetni potres koji je tada zabilježen bio magnitude 6,3 Richtera, ovaj je bio znatno manji, što sugerira da se ipak radi o prirodnom podrhtavanju tla. Isto tako, južnokorejska meteorološka agencija priopćila je kako smatra da se ne radi o potresu izazvanom nuklearnom eksplozijom jer njeni uređaji nisu zabilježili specifične zvučne valove koji pritom nastaju.

Neizvjesnost oko zabilježenog potresa još je veća s obzirom na to da je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho naveo na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku najavio da bi njegova zemlja mogla provesti testiranje hidrogenske bombe na Pacifiku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.