POVRATAK RAZOČARANIH: U Njemačkoj mu snizili status i dali 600 eura manju plaću

Želeći ostati anonimna, članica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara iz Osijeka, kaže kako brojne medicinske sestre doista odu u inozemstvo i potom se vrate u Hrvatsku. Riječ je, kaže, o mladim osobama koje nisu u radnom odnosu, a nakon što u HKMS-u dobiju licencu, odu u inozemstvo, no rijetko se tko ondje i zadržava. U sindikatu imaju drugačiju priču.

EU ne poznaje “srednje” i “više” sestre

“Čim završe petogodišnje obrazovanje, dobiju svoju licencu, čak i prije nego što polože stručni ispit. Međutim, problem nastaje u tome što zemlje Europske unije ne poznaju srednju i višu sestru, već je medicinska sestra ondje s trogodišnjim studijem i prvostupnica je sestrinstva, dok srednje sestre sukladno obrazovanju dobivaju licencu ili odobrenje za samostalan rad, no u inozemstvu ne može dobiti status kao prvostupnica sestrinstva. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali primjerice ne može je dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućuje doškolovanje”, ispričala je za Glas Slavonije članica županijskog HKMS-a, dodajući da je medicinskim sestrama omogućen rad u staračkim domovima, što one uglavnom odbijaju i žele ući u bolnički sustav.

Rigorozni uvjeti

Iako su naše medicinske sestre kvalitetne, kaže sugovornica iz HKMS-a, nisu kvalificirane i moraju poštovati rigorozne uvjete. Primjerice, transfuziju pacijentu u europskim zemljama uključuje liječnik, ne medicinska sestra, dok u našem zdravstvenom sustavu to nije slučaj. Pravila se ondje strogo moraju poštovati, pa tako tzv. venoznu terapiju u domovima za starije osobe mogu dati, no u bolnici im to nije dozvoljeno.

“Ne cvjetaju ruže u inozemstvu, i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odjelu koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i naposljetku je otišao u Njemačku, no ostao je tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori njemački jezik, odmah je zamijetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao riječ ‘pomoćni’, a plaća nije prvotno rečenih 2000, već 1400 eura. Kad je uzeo u obzir koliko ga stoji smještaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da si kupi poštenu zimsku jaknu”, ispričala je sugovornica Glasa Slavonije.

Sindikat: U inozemstvo odlazi tko god može

U Hrvatskog strukovnom sindikatu medicinskih sestara imju drugu priču.

Marica Stanić, predsjednica HSSMS-a za KBC Osijek kaže kako je do sada otišlo gotovo 40 medicinskih sestara i da u inozemstvo odlazi tko god može. Unatoč činjenici da ondje rade kao njegovateljice jer nemaju odobrenje za samostalan rad i status im je niži unatoč stručnoj osposobljenosti, ondje pronalaze zadovoljstvo u svom poslu. Stanić kaže da odlaze zbog novca

Glas Slavonije/Danas.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.