Predstavnici šibenskog Muzeja u Zenici: Održan sastanak za projekt ‘Fortress ReInvented’

Predstavnici Muzeja grada Šibenika, Općine Klis, Opštine Herceg Novi i Muzeja grada Zenice, posjetili su jučer Zenicu u sklopu četvrtog sastanka članova projektnog tima na projektu ‘FortressReinvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama’.

U posljednjih 10 godina Javna ustanova Muzej grada Zenice poduzela je značajne mjere u procesu revitalizacije tvrđave Vranduk. Kroz projekt Fortress ReInvented pomoću audiovizualne tehnologije, korištenjem računala i tableta, dočarat će se srednjovjekovna Bosna i Hercegovina.

– Zahvaljujući ovom projektu Muzej grada Zenice povećava turističke kapacitete tvrđave Vranduk uvođenjem u prostor vizualne sadržaje, trodimenzionalne predmete kombinirane sa suvremenom tehnologijom i opremom kako bi se što bolje dočarao srednjovjekovni ambijent u tvrđavi – kazao je Adnadin Jašarević, ravnatelj Muzeja grada Zenice.

zenica

Voditeljica projekta Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika, nadodala je kako  digitalni sadržaji predstavljaju jedinstveni izazov.

– Uvođenje raznih digitalnih sadržaja na partnerske tvrđave, posebice postavljanje 3D mappinga u cisterne Tvrđave sv. Mihovila, predstavlja jedinstveni izazov u čije je osmišljavanje i realizaciju uloženo mnogo vremena i truda – takva interpretacija baštine  jedinstvena je na ovim prostorima. Na ovaj način značajno će se doprinijeti poboljšanju doživljaja posjetitelja te atraktivnosti spomenika – poručila je Žganjer.

Podsjetimo, projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017. godine s planiranim završetkom krajem 2019. godine, a njegova ukupna vrijednost je 1,3 milijuna eura od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

zenica2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.